Objavljeno u Nacionalu br. 469, 2004-11-09

Autor: Nacionalova redakcija

GLUMCI PRED SUDOM

Otkaz Miji Begović zaustavio pobunu glumaca

Nakon redateljice koja je dala otkaz zbog nesporazuma oko honorara, otkaza koji je od AVA produkcije dobila Mia Begović, ovih dana oko Ville Marije sa svih strana prijeti se sudskim tužbama. Svih devet glavnih glumaca serijala Villa Marija još se krajem prošlog mjeseca obratilo odvjetničkom uredu Matije Dorića kako bi ih zastupao kod producentske kuće AVA, a zbog isplate honorara koji su kasnili. Štoviše, kako se u dopisu koji je odvjetnik 27. listopada uputio Audio Vizualnim Atrakcijama navodi, izvršna producentica Irina Damić glumcima je dva dana ranije rekla kako su dospjele ugovorne obaveze prema cjelokupnoj glumačkoj ekipi već isplaćene, a kako je na prilično sličan način bez dodatnih 40 tisuća dolara honorara ostala meksička redateljica, glumci su odlučili angažirati odvjetnika uplašeni da će i oni ostati neplaćeni za dva dodatna mjeseca snimanja.

Malo nakon što je dopis odvjetnika opunomoćenika glumaca stigao, Miji Begović 31. listopada otkazan je ugovor s Villom Marijom, a zbog toga što, kako navode u AVA produkciji, nije poštivala svoje ugovorne obaveze. Mia Begović tako je, po svemu sudeći, morala postati žrtveno janje, a njezino iskustvo poruka ostalim glumcima koji su se usudili dići glas.

Desetak glavnih glumaca sapunice Villa Maria koja se prikazuje na HTV-u zaradilo je po 30 tisuća eura za rad na toj seriji. Rad je podrazumijevao snimanje od 1. ožujka do 6. studenoga ove godine s time da su glumci bili slobodni tijekom kolovoza. Taj iznos, koji se od glumca do glumca razlikuje u tisuću ili dva eura, primili su glavni glumci kao što su Mia Begović i Žarko Radić ali i početnici nova lica poput Jelene Veljače kojoj je to sigurno najveći do sada zarađeni honorar. Proračun cijele serije koja ima 160 epizoda iznosi 3,5 milijuna eura a u to spadaju i troškovi partyja u hotelu Opera koji je održan neposredno pred emitiranje prve epizode. Party je stajao pola milijuna kuna a za njegove potrebe za deset najplaćenijih glumaca i glumica producenti su kupili nova odijela i haljine osiguravši im tako uvjete za sjajnu promociju. Poznato je da je meksička redateljica za rad na seriji zaradila 100 tisuća dolara dok je autor scenarija Robert Naprta po epizodi dobio 500 eura što znači da je za 160 epizoda zaradio 80 tisuća eura, podjednako kao i redateljica.
Budući AVA produkcija već planira čak tri nova projekta; dvosatni dnevni show i još dvije igrane serije, a honorari su ipak prilično izdašni, mnogi su glumci spremni progledati AVA produkciji kroz prste. Drugim riječima, pitanje je koliko bi ih bilo spremno sjesti na klupu za svjedoke u slučaju da Mia Begović digne tužbu kako je najavila, ili da se za tužbu odluči redateljica kojoj, doznaje Nacional, kao ruku pomirenja već nude da radi i nove projekte za AVA produkciju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika