Objavljeno u Nacionalu br. 469, 2004-11-09

Autor: Nacionalova redakcija

SLUČAJ HELENE PULJIZ

HDZ i POA u kampanji protiv Mesića

Redakcija Nacionala ima nove podatke o skandaloznoj vezi Vlade i POA-e u pokušaju špijuniranja hrvatskog predsjednika Stipe Mesića.
Premda su u Vladi na različite načine pokušali demantirati vijest objavljenu u Nacionalu prije dva tjedna kako je POA pokušala od novinarke Helene Puljiz doznati podatke koji bi naštetili predsjedniku Stipi Mesiću, sve je jasnije kako je riječ o jednom od najvećih političko-obavještajnih skandala u povijesti Republike Hrvatske. U međuvremenu postaje očito da “Afera Helena Puljiz” ima nekoliko dimenzija.

Prvo je politička jer otkako je POA prikupila dosta podataka o Stipi Mesiću, u HDZ-u je odlučeno da trebaju nekoliko novinara od povjerenja koji će tijekom predsjedničke kampanje plasirati razne informacije i dezinformacije o predsjedniku Republike, vodeći računa da se ne našteti HDZ-u, odnosno da ne dođe do rata s Mesićem. Zato su odlučili angažirati pojedine novinare, a tu zadaću je osobno Sanader dao Jošku Podbevšeku. Druga razina je sigurnosna – Podbevšek je ovu zadaću povjerio Tomislavu Milčiću koji je inače vodio i vodi tajnu obradu nad Stipom Mesićem. Inače, Milčić je čovjek koji se profilirao kao stručnjak za novinare vodeći u SZUP-u akcije “Ključ” i “Centar” koje su bile usmjerene protiv novinara.

Kako Milčić jako dobro poznaje novinarski milje (i sam je radio na radiju 101, vodio je obrade nad novinarima, intimus je sa Zinkom Bardić), odlučio se na vrbovanje Helene Puljiz i Jasne Babić. Za njega su njih dvije u nezavidnoj materijalnoj situaciji i smatrao je da će pristati na suradnju. Operacionalizaciju te političke zadaće Podbevšek je povjerio svom prijatelju Frlanu koji je angažirao agente Bušića i Pučeka te operacija otpočinje.

Treća dimenzija je pravna i POA mora Vijeću objasniti zašto su pozvali Helenu Puljiz na razgovor. Problem za Protuobavještajnu agenciju je taj što tu ne može proći općenita formulacija “razlozi nacionalne sigurnosti”, strane obavještajne službe, terorizam ili organizirani kriminal. S obzirom na to da je razgovor vođen u sobi broj 16 i sigurno sniman, tada se bez privole Helene Puljiz to nije moglo raditi, što je regulirano čl. 14, st. 2 Zakona o sigurnosnim službama. Ako je sve napravljeno bez njezine privole, tada su službene osobe POA-e počinile dva kaznena djela – neovlašteno tonsko snimanje i zlouporabu položaja i ovlasti.

Zato su ključne osobe koje bi Vijeće trebalo ispitati Željko Draženović i Krešo Boršić, djelatnici Centra Zagreb zaduženi za snimanje u sobi broj 16. Kao službene osobe POA-e njih dvojica novinarku nisu smjeli prisiljavati na suradnju (regulirano čl. 15. st. 1 ZOSS-a).

Takvo ponašanje POA-e koja se miješa u politiku postalo je uobičajeno, a uglavnom su to političke zadaće HDZ-a i Ive Sanadera. Tomu u prilog ide i činjenica da su djelatnici POA-e uoči metkovićkih izbora mjesec dana operativno obrađivali Stipu Gabrića- Jamba. Obradu je osobno vodio Podbevšek kojem su pomoć pružali njegovi kućni prijatelji, izvjesni Gudelj koji je po toj liniji došao raditi u POA-u zajedno sa suprugom, da bi nakon nepunih pet mjeseci postao načelnik Centra Split; Ante Pezo, novoprimljeni djelatnik Centra Split kao član gradskog odbora HDZ-a, a sad već pomoćnik načelnika Centra za organizirani kriminal, te Mario Korljan, novoprimljeni djelatnik Centra Split, član Mladeži HDZ-a. Inače, Pezo i Korljan primljeni su u POA-u na protuzakonit način jer su bili i još su članovi političke stranke što je protivno odredbama ZOSS-a.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika