Objavljeno u Nacionalu br. 470, 2004-11-15

Autor: Nacionalova redakcija

SKANDAL

Potpisan vojni memorandum bez Mesićevog znanja

Makar je potpisan prije čak četiri mjeseca, dokument nije službeno dostavljen Stipi Mesiću, kao ni Imri Agotiću ili Petru Stipetiću.Makar je potpisan prije čak četiri mjeseca, dokument nije službeno dostavljen Stipi Mesiću, kao ni Imri Agotiću ili Petru Stipetiću.Premda je još u srpnju potpisan Hrvatsko-američki memorandum o pravima i obvezama američkih vojnika u RH, do danas ovaj dokument nije vidio nitko u Predsjedničkom Uredu. Radi se o golemom skandalu jer je po Ustavu Stipe Mesić vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, a ni on ni njegovi najbliži suradnici još nisu vidjeli ovaj dokument. Memorandum je u vojnoj bazi SAD-a Ramstain u Njemačkoj potpisala pomoćnica ministra obrane Jelena Grčić-Polić, a u njemu se detaljno navode uvjeti po kojima će Amerikanci koristiti Hrvatsku za obuku svojih vojnika te imati pravo na upotrebu poligona, aerodroma, morskih luka i zračnog prostora.
Riječ je o izuzetno važnom dokumentu, a Vlada namjerava po hitnom postupku donijeti i zakon o potvrđivanju ovog memoranduma, poslije čega će američki vojnici i formalno smjeti djelovati u Hrvatskoj. Makar je potpisan prije čak četiri mjeseca, nije službeno dostavljen Stipi Mesiću, kao ni Imri Agotiću ili Petru Stipetiću. Nije ga vidio čak ni hrvatski veleposlanik pri NATO-u Anton Tus, što je nedopustiv pokušaj prikrivanja tako važnog dokumenta od najviših dužnosnika, a i hrvatske javnosti.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika