Objavljeno u Nacionalu br. 474, 2004-12-14

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Juščenko je otrovan 'žutom kišom' iz laboratorija KGB-a

Nakon što je dr. Michael Zimpfer, direktor privatne bečke bolnice Rudolfinerhaus, u subotu službeno objavio da je trećim pregledom ukrajinskog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka u toj klinici definitivno utvrđeno da je na njega pokušan atentat trovanjem, državno tužiteljstvo Ukrajine objavilo je da obnavlja istragu i počinje potragu za atentatorom.

Početkom rujna, dok je agitirao u sklopu predsjedničke predizborne kampanje u Ukrajini, Juščenku je pozlilo. On je 5. rujna bio na večeri u vikendici šefa ukrajinske tajne službe SBU Igora Smješka. Juščenko je tražio taj sastanak da čuje od vodstva SBU kako će se ukrajinska tajna služba ponašati ako on pobijedi na izborima. Na večeri u luksuznoj dači uz Smješka je bio i njegov zamjenik Volodimir Stasjuk, vrlo blizak predsjedniku Kučmi. Večera je trajala sve zore. Juščenko je poslije ispričao da je pojeo samo masnu juhu i pio. Njegova supruga Katerina Čumačenko ispričala je da je – poljubivši ga kad se vratio kući s te večere – na njegovim usnama i u njegovu dahu osjetila okus kemikalije. Budući da on nikada nije uzimao nikakve lijekove, pitala ga je što je to, a on je samo odmahnuo rukom. Već te noći bilo mu je zlo, ali je on mislio da je riječ samo o reakciji na pokvarenu hranu. No sljedećeg dana ozbiljno mu je pozlilo. Ukrajinski liječnici nisu znali što mu je. Stanje mu se sljedećih dana naglo pogoršavalo pa je hitno prevezen avionom u Beč gdje je 10. rujna primljen u bolnicu Rudolfinerhaus. Osim što su ga mučili jaki bolovi u trbuhu, lice i gornji dio tijela već su mu bili pokriveni velikim gnojnim prištevima i ranama. Utvrđeno je da su mu natečeni jetra, gušterača i crijeva, da ima čireve na želucu i crijevima, ali ni austrijskim liječnicima nije bilo odmah jasno što je uzrok. Bio je gotovo u polusvjesnom stanju, krvna slika bila je jako loša, nekoliko organa na rubu kolapsa.

Sam Juščenko i ljudi iz njegova kruga tvrdili su da je vrlo vjerojatno riječ o namjernom trovanju. Budući da se to dogodilo neposredno nakon večere s vođama ukrajinske tajne službe, logično objašnjenje bilo je da je to bilo njihovo djelo, po naredbi predsjednika Leonida Kučme te premijera i predsjedničkog kandidata Viktora Janukoviča, a čule su se i sumnje da je to možda učinjeno po naredbi ruske tajne službe, koja bi htjela spriječiti pobjedu na izborima prozapadno orijentiranog Juščenka. No austrijska bolnica tada je odbacila sumnje o trovanju, tvrdeći da su provjereni svi poznati otrovi i da su svi testovi bili negativni.

Juščenko je na vlastiti zahtjev, prije nego što je dijagnosticirana prava priroda njegove bolesti, čim mu se stanje malo poboljšalo, iz bečke bolnice otpušten nakon samo tjedana dana te se vratio u Ukrajinu da nastavi predizbornu kampanju. Oni koji su ga vidjeli po izlasku iz bolnice bili su zgroženi. Njegovo ljepuškasto lice bile je pokriveno prištevima, a njegova koža izgledala je iz tjedana u tjedan sve lošije. Čim se vratio u Kijev, u govoru svojim sljedbenicima rekao je: “Pogledajte moje lice. Ono pokazuje što ovaj režim čini narodu. Imao sam sreće, jer je moj anđeo čuvar bio budan kad mi se to dogodilo. No drugi možda neće biti takve sreće.”

U zapadnim medijima već se nagađa da bi i ruska tajna služba mogla biti zainteresirana za smaknuće Juščenka. On je velika prijetnja dosadašnjem režimu i svima koji su se uz taj režim poslovno vezali, dosadašnjoj proruskoj orijentaciji ukrajinske politike, oligarhijskim krugovima u Ukrajini i mnogima bi odgovaralo njegovo uklanjanje.

Prema tvrdnjama iz njegova kruga, Juščenko i dalje ima velikih zdravstvenih tegoba. Ali nije želio prekidati predsjedničku kampanju pa se i nije namjeravao vratiti u bolnicu Rudolfinerhaus. Tamo je ipak došao na dodatne pretrage, posebno biopsiju tkiva svog lica. Prilikom prošlog boravka u bolnici biopsiju je odbio jer bi mu ostala rana, a nije želio u kampanju s flasterom na licu.

Sada je biopsija obavljena i pouzdano se zna da je Juščenko bio otrovan. Dr. Michael Zimpfer smatra da su ga otrovali na večeri u vikendici vodećeg čovjeka SBU. Masna juha, koju je Juščenko pojeo, po riječima bečkog liječnika idealna je za trovanje dioksinom jer se on topi u masti. Po Zimpferovim riječima, u JUščenkovu tijelu nađen je dioksin u koncentraciji tisuću puta većoj od normalne.

Čuje se i da nije trovan samim dioksinom, nego laboratorijski spravljenim otrovom na bazi dioksina. Prema izvorima iz Juščenkova stožera riječ je o otrovu T-2, “žutoj kiši”, biološkoj tvari razvijenoj u laboratorijima KGB-a. Juščenko je obznanio da zna tko stoji iza atentata, ali to neće objaviti sada nego tek nakon pobjede na ponovljenim izborima 26. prosinca. Tada će se vidjeti da to nije bilo djelo pojedinca, nego – kako je rekao – “timski rad”.

Vezane vijesti

Pro-zapadna koalicija stvarati će vlast

Nakon prebrojanih 99,02 posto glasova, pro-zapadno orijentiran blok Julije Timošenko i stranka predsjednika Viktora Juščenka Naša Ukrajina-Narodna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika