Objavljeno u Nacionalu br. 475, 2004-12-21

Autor: Plamenko Cvitić

EKSKLUZIVNO

Ponuda Tele2 zbog Škegre bi mogla biti diskvalificirana

Zbog skandaloznog ponašanja Borislava Škegre i njegovih partnera natječaj za treću GSM mrežu na rubu je poništenja, a akteri afere mogli bi završiti u zatvoru. U ponedjeljak, 20. prosinca, samo dva dana prije javne objave Vijeća Agencije za telekomunikacije, Jutarnji list je objavio članak koji duboko kompromitira šefa Quaestus fonda Borislava Škegru i njegove poslovne partnere iz švedske tvrtke Tele2, jer je on novinarki tog lista dostavio tajne dokumente iz natječajne dokumentacije svojih konkurenata Croatia Mobilea i Match telekoma, a on ih je dobio od neimenovanog člana Vijeća koji bi zbog odavanja tajne trebao biti smijenjen. Samo dan prije, u nedjelju 19. prosinca, Vjesnik je otkrio da Škegro već tjednima vrši protuzakonit pritisak na članove Vijeća Agencije, jer je 13. prosinca na adrese predsjednika Mesića, premijera Sanadera, ministarstava i svih saborskih zastupnika odaslao pismo u kojem iznosi niz neistina o svojim konkurentima Croatia Mobileu i Match telekomu.

U ponedjeljak 13. prosinca Škegro i njegovi partneri počinili su dva inkriminirana djela: u Jutarnjem listu tog je dana objavljen intervju s Karlom Johanom Nybellom, u kojem je član uprave švedskog Tele2 klevetnički govorio o svojim konkurentima, čime se ogriješio o odredbe Zakona o trgovini koje se tiču nepoštenog tržišnog natjecanja. Nybell, a osim njega i Škegro te njegovi partneri u Quaestusu, nekoliko su puta javno podcjenjivali i vrijeđali tvrtke konkurente, što članci 70. i 71. Zakona o trgovini izričito zabranjuju, a na rubu zakona našli su se i zbog pokušaja političkih pritisaka na članove Vijeća Agencije za telekomunikacije, kao i Vladu. U domaćim političkim krugovima nisu prošle nezapaženo ni skandalozne tvrdnje švedskog poduzetnika Nybella, koji je u intervjuu Jutarnjem listu neargumentirano i bez ikakva dokaza optužio hrvatsku Vladu da lobira za jednog kandidata. Vladin glasnogovornik Ratko Maček za Nacional je još prošlog tjedna demantirao Karla Johana Nybella, a Nacionalov novinar još je prije tjedan dana od švedskog Tele2 zatražio dodatno obrazloženje i dokaze za tvrdnje iznesene u intervjuu Jutarnjem listu, no nije ih dobio ni nakon tjedan dana. Nije nevažno ni to što su sve te radnje Škegro i njegovi partneri poduzeli u tijeku samog natječaja, čime posve jasno pokušavaju utjecati na konačnu odluku neovisnog Vijeća za telekomunikacije te ishoditi dobivanje koncesije za svoju tvrtku.

Tog su istog dana Škegro i partneri sastavili pismo u kojem na tri stranice kritiziraju rad i odluke Vijeća Agencije za telekomunikacije koje im u prvom natječaju nije dodijelilo koncesiju, nastavljaju s klevetama i uvredama na račun tvrtki Match telekom i Croatia Mobile te njihovih čelnih ljudi Brune Marchisija i Mislava Šutala, a na kraju bez imalo srama na sva usta hvale svoju ponudu. To su pismo, koje je potpisao koordinator švedsko-hrvatskog konzorcija i Škegrin uposlenik Tomislav Matić, Škegro i partneri poslali predsjedniku Stjepanu Mesiću, premijeru Ivi Sanaderu, svim saborskim zastupnicima te ministrima Božidaru Kalmeti, Ivanu Šukeru i ministrici Kolindi Grabar-Kitarović. Nekoliko Vladinih dužnosnika i saborskih zastupnika proteklog vikenda Nacionalovu je novinaru reklo da su Škegrini postupci oko koncesije za treću GSM mrežu po njihovu mišljenju skandalozni, uvredljivi i da prelaze sve granice tržišnog natjecanja u okvirima zakona.

U ponedjeljak, 20. prosinca, Jutarnji list je na naslovnici objavio Škegrinu klevetničku insinuaciju da je Match telekom nepostojeća tvrtka, a zatim su uz slične Škegrine izjave objavljena i dva povjerljiva dokumenta iz natječajnih dokumentacija tvrtki Match telekom i Croatia Mobile, kojima je Škegro htio poduprijeti svoju već više puta iznesenu tvrdnju da jedino njegov Tele2 ima bankovno jamstvo. Budući da su objavljeni dokumenti dio povjerljive i tajne natječajne dokumentacije, u interesu javnosti valjalo bi utvrditi na koji se način Jutarnji list domogao tih dokumenata. Uvid u njih, kao i u kompletne natječajne dokumentacije, imaju samo članovi Vijeća Agencije za telekomunikacije: Gašper Gaćina, Miljenko Krvišek, Juraj Mužina, Radovan Zentner i Ante Dodig. Izvori iz telekomunikacijske struke ističu da bi tajnoviti odavatelj dokumenata mogao biti upravo bivši šef Zavoda za telekomunikacije, a sadašnji član Vijeća Agencije Ante Dodig, koji je na javnom otvaranju ponuda bio prvi koji je izrazio sumnju u vjerodostojnost bankovnih garancija dvojice kandidata. Budući da je Škegro nekoliko puta decidirano tvrdio da Croatia Mobile i Match telekom nemaju valjane garancije, sumnja se da je ubrzo nakon javnog otvaranja ponuda Dodig Škegri dostavio fotokopije jamstava Matcha i Croatia Mobilea, a on ih je potom proslijedio novinarki Jutarnjeg lista. U ponedjeljak, 20. prosinca, Nacionalov novinar stupio je u kontakt s predsjednikom Vijeća Gašperom Gaćinom, koji je na izravno pitanje koji je član Vijeća Jutarnjem listu dostavio bankovne garancije odgovorio: “Ne želim odgovarati na takva pitanja na način tajne službe.” I spustio slušalicu.

Bruno Marchisio i Mislav Šutalo već su nekoliko puta demantirali Škegrine tvrdnje o nevaljanim bankovnim jamstvima, premda je Vijeće Agencije trebalo provjeriti jamstva svih triju kandidata, no, kako su Nacionalovu novinaru rekli Šutalo i Marchisio, Gaćina i članovi Vijeća još uvijek nisu provjerili jamstva kod banaka koje su ih izdale, niti su ih upozorili da nešto nije u redu s jamstvima, premda bi po zakonskim odredbama to bili dužni učiniti. U izjavi za Jutarnji list Škegro se poslužio nepoštenim izjavama na račun svojih konkurenata na natječaju, a sva pravila poštene tržišne utakmice povrijedio je tvrdnjom da su mu se i Šutalo i Marchisio prije natječaja javljali i tražili novac. Obojica pretendenata za treću mrežu odbacila su Škegrine tvrdnje i nazvali ih najobičnijom klevetom, a Mislav Šutalo Nacionalu je uputio dopis u kojem ističe: “Cirkus s bankovnim jamstvima prema našem mišljenju smišljeno je organiziran i plasiran u medije s ciljem diskreditacije čitavog natječaja. Pokušava se prikazati da je jedina perspektiva koju ima hrvatska država vizija Borislava Škegre. Već pet godina se ne zna što je Škegro potpisao u svom prvom projektu TELE1 (Prodaja HT-a), a sada bi država trebala potpisati na dvadeset godina ugovor s drugim Škegrinim projektom TELE2. Mislim da Hrvatska nije bezuvjetno osuđena na Škegrine projekte i da se pred Agencijom za telekomunikacije nalaze alternativna rješenja koja moraju biti analizirana. Već mi je pomalo dosadno ponovno u medijima iznositi činjenicu da naša ponuda sadrži pravovaljanu i ničim uvjetovanu bankovnu garanciju iz koje je jasno vidljivo da je čitava financijska strana projekta pokrivena.” Škegrinu tvrdnju o traženju novca Šutalo je demantirao sljedećim riječima: “Prilikom formiranja hrvatskog konzorcija Croatia Mobile vođeni su razgovori s nizom hrvatskih tvrtki za koje smo mi pretpostavljali da bi se mogle uključiti u posao s trećim mobilnim operatorom u RH. Među ostalima obratili smo se i Agrokoru. Poslije tog kontakta mene je nazvao general Krešimir Ćosić i dogovorio sastanak s Borislavom Škegrom. Na sastanku mi je Škegro podrobno objasnio da njegov takozvani fond (fond Questus, naime, nikada nije registriran kao fond i ne postoji) nema nikakva sredstva za ulaganje u treću mobilnu mrežu i da zbog toga ne mogu sudjelovati u našem konzorciju. Objasnio mi je tada da je njihova uloga samo lobiranje za švedski TELE2. Nakon toga odbacili smo Škegru kao mogućeg konzorcijskog partnera i na kraju formirali projekt sa tvrtkama koje su svojim kapitalom stale iza projekta.”

U pozadini cijelog skandala navodno se krije i HSLS, koji preko svojih članova Dražena Bregleca, državnog tajnika u Kalmetinu ministarstvu, i Ante Dodiga, člana Vijeća Agencije za telekomunikacije, političkim pritiscima na Vijeće pokušava lobirati za švedski Tele2.

U tjednu u kojem bi Vijeće Agencije za telekomunikacije trebalo javno obznaniti svoju odluku o trećem GSM koncesionaru, hrvatska je javnost svjedok kontroverznih skandala čiji su glavni generator Borislav Škegro i njegovi partneri. Osim sudskih tužbi, koje već najavljuje odvjetnički tim Match telekoma, ne zvuči nevjerojatno da zbog niza Škegrinih javnih postupaka Vijeće Agencije za telekomunikacije poništi i ovaj natječaj, što bi bio uvod u nastavak neizvjesne borbe za prestižnu koncesiju trećeg GSM operatora u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Telekomi Vladi: Ukinite porez pa ćemo ulagati

Telekomi Vladi: Ukinite porez pa ćemo ulagati

Odluka Vlade da ponovno uvede porez na telekomunikacijske usluge kojim planira uprihoditi oko 300 milijuna kuna, naišao je na ogorčenost i nevjericu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika