Objavljeno u Nacionalu br. 476, 2004-12-28

Autor: Nacionalova redakcija

SAD

Panika farmaceuta zbog Moorea

Šest najvećih američkih farmaceutskih kompanija uputilo je svim svojim zaposlenicima upozorenje da se paze debelog, prijateljski raspoloženog muškarca neurednog izgleda koji bi im mogao pristupiti i započeti s njima razgovor o njihovom poslu i kompaniji, pojasnivši da bi to mogao biti Michael Moore, američki režiser dokumentarnih filmova, koji je počeo raditi na novom dokumentarnom filmu o američkoj farmaceutskoj industriji. U tim kompanijama nastala je panika kada je Moore najavio temu svog budućeg filma, jer se uprave plaše da će on svojom poznatom oštroumnošću demaskirati te kompanije i njihovu metodu ostvarivanja velikih profita na bolesnicima. Zaposlenici tih kompanija upozoreni su da nikome ne otkrivaju podatke o poslovanju, pa niti osobama koje ne sliče Mooreu, jer je on navodno angažirao pomoćnike koji će intervjuirati zaposlenike. Šefovi su upozorenje sročili i poslali elektronskom poštom, te objavili putem internih publikacija tih kompanija.
Navodno su zaposlenici upozoreni da, ukoliko uoče Moorea u prostoru kompanije, to odmah i prijave, a po nekim informacijama on je već viđen u zgradama i postrojenjima tih šest kompanija. Tvrdi se da je angažirao profesionalne glumce da se predstavljaju kao trgovački putnici tih velikih kompanija, te u tom svojstvu posjećuju liječnike nudeći im mito ako prihvate proizvode tih kompanija. Moore je navodno ponudio 50.000 dolara liječnicima koji su spremni u svoje urede postaviti skrivene video kamere kako bi snimili prave trgovačke putnike pojedinih kompanija kada im dođu nuditi mito.
Moore se proslavio svojim dokumentarnim filmovima “Roger and Me” o američkoj automobilskoj industriji, “Bowling for Columbine” o američkom lobiju zagovornika oružja, te “Fahrenheit 9/11” o američkoj invaziji na Irak. Film o farmaceutskoj industriji navodno namjerava nazvati “Sicko” – “Bolesno”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika