Objavljeno u Nacionalu br. 476, 2004-12-28

Autor: Nacionalova redakcija

BRITANIJA

Blair pod istragom zbog ljetovanja

Britanski premijer Tony Blair našao se pod parlamentarnom istragom zbog kratkog ljetovanja s obitelji prije dvije godine u južnoj Francuskoj. On je u ljeto 2002. pet dana proveo u dvorcu Lagrezette u mjestu Caillac u francuskoj pokrajini Lot čiji je vlasnik francuski bogataš Alain Dominique Perrin. U to vrijeme Perrin je bio direktor velike multinacionalne kompanije Richemont, koja se bavi proizvodnjom i prodajom najluksuznije robe, pa su u njezinom vlasništvu poznate marke Cartier, Dunhill i Baume & Mercier. Tvrtka Richemont ima 21-postotni udio u velikoj multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco – BAT, drugom najvećem proizvođaču cigareta na svijetu. Upravo je to zaintrigiralo neke članove britanskog parlamenta da zatraže istragu nad Blairom.
Oni tvrde da je Blair napravio propust što to ljetovanje, kao i dva ljetovanja u vili princa Girolama Strozzija u talijanskoj pokrajini Toscani, nije prijavio odboru za kontrolu sukoba interesa. Prema njihovu mišljenju osobito je sumnjiv slučaj s Perrinom zbog njegovih veza s duhanskom industrijom. Blairova je vlada 2002. obećala da će u potpunosti zabraniti pušenje na javnim mjestima u Velikoj Britaniji, ali je sada donijela mjere o djelomičnoj zabrani, jer će pušenje ipak biti dopušteno u pubovima gdje se ne servira jelo, te u privatnim klubovima. Poslanici žele znati koliko je Blairovo ljetovanje u Perrinovoj kući povezano s tom činjenicom.
Blair je izjavio kako spomenutom odboru nije prijavio to svoje ljetovanje jer je riječ o kratkom boravku u kući dugogodišnjeg prijatelja, što se ne može smatrati neprimjerenim. Štampa, međutim, tvrdi da je priča o dugogodišnjem prijateljstvu lažna, jer nema nikakvih indicija da su se Blair i Perrin prije 2002. ikada susreli.

Vezane vijesti

Zbog kikseva Tonyja Blaira milijunski posjeti web siteu Downing Streeta

Službena stranica britanske premijerske rezidencije Downing Streeta mjesečno broji oko 6 milijuna posjeta. U veljači ove godine stranica je zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika