Objavljeno u Nacionalu br. 476, 2004-12-28

Autor: Nacionalova redakcija

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Podignuta optužnica protiv Ante Pocrnje

Državno odvjetništvo podiglo je 16. prosinca optužnicu protiv Ante Pocrnje zbog prijavara koje je činio kao bivši direktor Prve obrtničke štedionice. Optužnica je podignuta godinu dana nakon što je Nacional objavio dokumente koji pokazuju da se Pocrnja u poslovanju koristio nezakonitostima kako bi iz štedionice izvlačio novac.
Marija Mlinarić, njegova dugogodišnja suradnica, tada je podrobno opisala kakvim se nezakonitostima Pocrnja služio u radu. Ante Pocrnja prije četiri se godine našao u središtu velike afere. Tada je Nacional otkrio da je Pocrnja potkraj 90-ih nezakonito trošio novac štedionice, ali i sustavno podmićivao visoke pravosudne dužnosnike i prijatelje iz tada vladajućeg HDZ-a. Time si je vjerojatno želio kupiti pravosudnu i političku zaštitu, jer je očito i sam bio svjestan da bi svojim neznanjem, rasipništvom, neodgovornim i nezakonitim poslovanjem štedionicu kad-tad mogao dovesti na rub propasti. Svjedočenje Marije Mlinarić protiv Pocrnje prilično je neugodno i za Ivana Mrkonjića, suca Ustavnog suda, Milana Petranovića, suca Vrhovnog suda, Ivana Šivaka, suca Trgovačkog suda, i neke druge pravosudne dužnosnike bliske Pocrnji.
Nakon što je Nacional javnost upoznao s prirodom njihovih odnosa, ti su suci tužili Nacional zbog klevete. Tijekom 2004., u nekima od tih postupaka Marija Mlinarić je kao svjedokinja objašnjavala zašto je uvjerena da ih je Pocrnja godinama potkupljivao. Nije poznato u kojoj su fazi aktivnosti Državnog odvjetništva usmjerene na rekonstrukciju i dokazivanje Pocrnjina podmićivanja visokih pravosudnih dužnosnika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika