Objavljeno u Nacionalu br. 477, 2005-01-04

Autor: Berislav Jelinić

Sanader se dvoumi između Hebrangovih nasljednika

Andrija Hebrang, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva, u subotu je u “Noćnoj mori”, emisiji mjesne zagrebačke televizije OTV, dao telefonski intervju uredniku i voditelju te emisije Željku Malnaru i doveo u krajnje neugodan položaj premijera Ivu Sanadera i Vladu kojoj pripada. Hebrang u tom razgovoru nije samo demantirao sve službene izjave Vlade o njegovoj bolesti, zloćudnom tumoru prostate, zbog čega je 14. prosinca operiran u austrijskom Innsbrucku, nego je pokazao da je posljednjih tjedana, ovaj put o svojoj bolesti, opet javnosti govorio neistine.

Dobro upućeni medicinski krugovi tvrde da su se i prije njegova istupa neki istaknuti članovi HDZ-a neslužbeno informirali tko bi od medicinskih stručnjaka mogao Hebranga zamijeniti na funkciji ministra zdravstva. Ionako izvjesne unutarstranačke spekulacije o njegovoj smjeni ili odstupanju, Hebrangov istup na OTV-u samo je dodatno potaknuo.

Hebrang je izjavio da je sve pretrage napravio u Hrvatskoj, te da su mu četiri vrhunska urologa koji su ga tijekom šest mjeseci kontrolirali postavila točnu, vrlo tešku i rijetku dijagnozu, koja je posve potvrđena i u austrijskoj bolnici. Rekao je da je obolio od malignog tumora prostate, da su ga zato dva puta operirali, da je svaka operacija trajala po četiri i pol sata, da je tijekom druge operacije izgubio litru i pol krvi, te da se doslovno borio za život. Potom je napao hrvatske novinare.

“Kada sam poslije operacije vidio novinske napise, to mi je bila treća operacija. To je novi smjer u hrvatskom novinarstvu, koji će se vjerojatno službeno prozvati lešinarstvo i iživljavanje nad čovjekom koji se bori za svoj život, a da mu se ne da pravo da on kaže svoju istinu”, rekao je Hebrang na OTV-u.

Dodao je da je šokiran zbog nekih emisija na HTV-u, vjerojatno misleći na “Piramidu” u kojoj su ga Željka Antunović, zamjenica predsjednika SDP-a, Anto Đapić, predsjednik HSP-a, i Ivo Pukanić, predsjednik uprave NCL media grupe, oštro napali. Potom je neizravno naveo da su urednici te emisije bili potplaćeni da otvore prostor da ga se napada.

Zajedno s Hebrangom hrvatske novinare napao je i Željko Malnar, koji se u svojoj emisiji neprimjereno odnosi prema hendikepiranim osobama.

Hebrang je potom rekao da je otišao na operaciju u inozemstvo samo zato što su hrvatski urološki stručnjaci od njega tražili da osigura 72 sata mira od hrvatskih novinara. Rekao je i da još čeka konačnu dijagnozu, te da će zatim odlučiti o svojoj sudbini. Na izravno pitanje Željka Malnara služi li ga još spolovilo Hebrang je rekao da se uzda u njegove tradicionalne vrijednosti. Drugim riječima, potpredsjednik Vlade je u TV-emisiji izjavio da se uzda u tradicionalne vrijednosti svoga penisa.

Hebrangov istup zgrozio je, ali ne i iznenadio mnoge njegove protivnike u medicinskim krugovima. Oni tvrde da Hebrang uopće ne razgovara s Ognjenom Krausom, vodećim urologom u Vinogradskoj bolnici, te da su vrhunski urolozi u Hrvatskoj osim njega Ivan Gilja iz bolnice Sveti Duh, te Zvonimir Mareković, umirovljeni urolog, koji još radi kao savjetnik u bolnici na Rebru. Zato im je posve nepoznato tko su ta četiri, po Hebrangu vrhunska hrvatska urologa, koji su navodno šest mjeseci pratili stanje njegove prostate.

Hebrang je netom prije operacije u Večernjem listu rekao da još ne zna kamo će na liječenje, ali da će otići u inozemstvo uz uvjet da to bude besplatno. Hebrang je pomoć u inozemstvu zatražio zato što ni nakon tri mjeseca pretraga nije bio siguran od čega boluje, te je svoju dokumentaciju, prema pisanju dnevnih listova netom prije operacije, poslao u Veronu, Stuttgart i jedan američki centar. Jutarnji list je prije operacije doznao da su Hebrangu izmjerene povećane vrijednosti PSA, ali da on još nije bio siguran u te rezultate. Ako je na OTV-u govorio istinu, onda je posve nejasno zašto je takvu priču Hebrang plasirao u medije nekoliko tjedana prije.

Hebrangovi protivnici tvrde da on ne govori istinu kada kaže da još čeka kompletne nalaze. Već se tijekom operacije uzimaju novi uzorci tkiva i hitno šalju na analizu, kako bi se točno odredilo koliko će radikalan biti operativni zahvat. Osim toga, čak i u Hrvatskoj, konačni nalazi se, osobito kada se radi o visokom državnom dužnosniku, čekaju eventualno tjedan dana. Podsjećamo, od Hebrangove je operacije prošlo skoro tri tjedna. Ako su Hebrangovo stanje doista pratila četiri vrhunska urologa, onda bi on trebao posjedovati i njihova mišljenja u pisanom obliku. U tom slučaju, čak da ima samo dva odvojena mišljenja eksperata o potrebi da se liječi u inozemstvu, Hebrangu bi HZZO snosio troškove liječenja. Ako Hebrang ima samo usmene preporuke, onda formalno na OTV-u nije govorio istinu.

Hebrangovi protivnici kažu da tvrdnje urologa o potrebi trodnevnog mira od novinara ne sadrže nikakve medicinske indikacije, te da se tada trebao bolje konzultirati s četiri vrhunska novinara, a ne urologa.

Da je Hebrang teško bolestan i da su toga svjesni i u HDZ-u, potvrđuju i neslužbena razmatranja o mogućem Hebrangovu nasljedniku na mjestu ministra zdravstva. Među mogućim kandidatima figuriraju Željko Reiner, ravnatelj KBC-a Rebro, potpredsjednik Sabora Darko Milinović, inače ginekolog iz Gospića, te Veljko Božikov, bivši ravnatelj Kliničke bolnice u Dubravi i aktualni državni tajnik Ministarstva zdravstva. Hebrangovim najpoželjnijim kandidatom smatra se Veljko Božikov, jer bi preko njega Hebrang vjerojatno nastavio kontrolirati sve u zdravstvu. Nije nerealan ni izbor Milinovića, s kojim bi Hebrang mogao zamijeniti mandat saborskog zastupnika.

Otprilike usporedo s Hebrangovom operacijom čelnici MMF-a u Hrvatskoj izjavili su da je hrvatsko zdravstvo bolesno. S tim izjavama HDZ-ova vlada suočila se nedugo pošto je Hebrang izjavio da zdravstvom mogu upravljati samo oni kadrovi koji će slijepo slijediti HDZ-ovu politiku. Utoliko nije isključeno da premijer Sanader mogućeg Hebrangova nasljednika počne tražiti i među nekim drugim stručnjacima, slično situaciji s kojom se suočio pri formiranju pregovaračkih timova za ulazak Hrvatske u EU.

Vezane vijesti

Hebrang: Ne ukidajte ured za komunističke žrtve Drugog svjetskog rata

Hebrang: Ne ukidajte ured za komunističke žrtve Drugog svjetskog rata

Upravno vijeće Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata usprotivilo se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika