Objavljeno u Nacionalu br. 477, 2005-01-04

Autor: Nacionalova redakcija

IZRAEL - ŠRI LANKA

Šri Lanka odbila izraelsku pomoć

Izrael ima izvrsno osposobljene stručnjake za pružanje pomoći u izvanrednim situacijama, spremne da smjesta reagiraju i vrlo iskusne, jer su intervenirali u raznim situacijama u Izraelu, a često i u inozemstvu. Na vijest o katastrofalnim posljedicama tsunamija, Izrael je smjesta ponudio pomoć Šri Lanki, pa je jedna ekipa smjesta krenula tamo da organizira dolazak veće grupe. Izrael je ponudio slanje ekipe od 150 ljudi, koji bi u Šri Lanki podigli poljsku bolnicu specijaliziranu za liječenje djece, te unutrašnjih bolesti. No vlada Šri Lanke odjednom je priopćila da je spremna primiti materijalnu i financijsku pomoć, ali neće prihvatiti ekipu koja bi postavila poljsku bolnicu. Veleposlanik Šri Lanke u Jeruzalemu Diffa Digeratna izjavio je da je dolazak ove ekipe otkazan “zbog nedostatka smještaja u Colombu”.

No u diplomatskim krugovima u Jeruzalemu tvrdi se da to nije stvaran razlog, nego da je dolazak ove izraelske ekipe odbijen iz političkih razloga. U toj ekipi trebalo je biti i 60 pripadnika izraelske vojske, a to je za neke političke i vojne krugove Šri Lanke bilo neprihvatljivo. Šri Lanka ima dosta značajnu muslimansku manjinu, zemlja održava vrlo bliske odnose s islamskim zemljama pa je jako rezervirana prema Izraelu. Dvije zemlje su diplomatske odnose uspostavile tek 2000.

Vezane vijesti

UN-ova komisija otkrila stravične zločine za vrijeme rata u Šri Lanki

UN-ova komisija otkrila stravične zločine za vrijeme rata u Šri Lanki

Deseci tisuća civila poginuli su u zadnjoj fazi građanskog rata u Šri Lanki, većina ih je ubijena u granatiranjima vladinih snaga, napisala je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika