Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Nacionalova redakcija

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Božikov u sukobu interesa

Velimir Božikov, državni tajnik u ministarstvu zdravstva i jedan od mogućih kandidata za nasljednika Andrije Hebranga u tom ministarstvu, u sukobu je interesa koji otvara mogućnost za sumnju da ga je tvrtka Eli Lilly neizravno potkupila. Nacional posjeduje dokumente koji otkrivaju da je Božikov glavni istraživač u komercijalnom kliničkom ispitivanju koje se pod šifrom FIJ-MC-HMAV, koje sponzorira tvrtka Eli Lilly, smještena u Maksimirskoj 112a u Zagrebu. U sklopu tog kliničkog istraživanja Klinička bolnica Dubrava poslala je 2. rujna 2004. u Odjel za lijekove pri Ministarstvu zdravstva obavijest o “ozbiljnoj nuspojavi – moždanom udaru zbog kojeg je pacijent hospitaliziran”. U izvješću stoji da je pacijent koji se prijavio na testiranje mogućeg lijeka spomenute tvrtke pretrpio moždani udar, najvjerojatnije zbog korištenja ispitivane supstance. Pacijent je u studiju uključen 6. veljače 2003. pod brojem 5305, rođen je 20. 8. 1935., visok 182 cm, a supstancu koja se testira počeo je koristiti 20.veljače 2003., u vrijeme kada je bio težak 115 kg. Dokumenti u posjedu Nacionala ne otkrivaju o kojoj je supstanci riječ, kao ni ime pacijenta.
Velimir Božikov je u sukobu interesa iz više razloga. Iako je vodeći istraživač na tom projektu postao prije no što je preuzeo funkciju državnog tajnika ministarstva zdravstva, trebao je odstupiti s tog projekta zato jer, prema propisima, upravo Ministarstvo zdravstva dopušta provođenje svakog kliničkog ispitivanja, ali i obavlja inspekcijski nadzor nad kliničkim ispitivanjima. U ovom slučaju Božikov je bio na poziciji u kojoj je praktično trebao narediti inspekcijski nadzor nad poslom koji je sam obavljao u situaciji kada se dogodio ozbiljni incident: pacijent kojeg je nadgledao pretrpio je moždani udar.
Dobro upućeni medicinski krugovi tvrde da Božikov nakon odlaska u ministarstvo nije odstupio iz tog kliničkog ispitivanja, na što upućuje i dopuna dokumentacije iz tog ispitivanja koju je potpisao nakon što je već bio u ministarstvu. Dobro upućeni medicinski krugovi tvrde da ta dopuna nikada nije poslana u ministarstvo zdravstva, iako to propisi zahtijevaju, samo zato da se spriječi otkrivanje neugodne činjenice o sukobu interesa državnog tajnika tog ministarstva.
Prema stručnim procjenama, Božikov bi kao vođa ispitivanja mogao, uz svoju plaću, primati do 1000 eura honorara od tvrtke koja ispitivanje sponzorira.
Dobro upućeni medicinski krugovi tvrde da je Božikov u Središnje etičko povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje određuje koja će se klinička ispitivanja dopustiti, imenovao šefa Etičkog povjerenstva KB-a Dubrava Nevena Tudorića i Miju Bergovca, svoje kolege iz bolnice u kojoj je bio ravnatelj 1994.-2001. Njima su dvojici tijekom 2004. navodno isplaćene najviše svote na ime kliničkih ispitivanja, što protivnici Božikova ističu kao čin kojim je on neizravno potkupio članove Povjerenstva u Ministarstvu zdravstva, koje bi trebalo procjenjivati etičnost svake studije pa i one u koju je uključen i sam Božikov. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo u dijelu Središnjeg etičkog povjerenstva pri ministarstvu.
Za Božikova je ovaj slučaj posebno neugodan i zato što je on šef Upravnog vijeća Agencije za lijekove, koja odlučuje koji će se lijekovi u Hrvatskoj registrirati i koliko će tvrtke koje ih proizvode čekati na registraciju. Božikov je uz sve to i šef komisije za lijekove u HZZO-u, koja odobrava koji lijekovi idu na državnu listu i koje plaća HZZO. Zato sudjelovanje u ispitivanju koje plaća Eli Lilly otvara mogućnost sumnje da bi Božikov, budući da je od njih primao honorare, mogao lijekove te tvrtke protežirati lobirajući da im se lijekovi registriraju, da se to učini brže no inače, ili da se već registrirani lijekovi stave na listu HZZO-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika