Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Američki dezerteri bježe u Kanadu

Od američke invazije na Irak prije 22 mjeseca, iz američke je vojske dezertiralo 5500 ljudi, a stanovit broj dezertera se od američkih pravosudnih vlasti sklonio u Kanadu. Nije poznato koliko ih je ondje pobjeglo, ali sve više ih od lokalnih imigracijskih vlasti traži dozvolu boravka, tvrdeći da su napustili američku vojsku iz političkih razloga te da bi ako budu vraćeni u SAD bili proganjani. Pozivaju se na situaciju od prije četrdesetak godina, kada su mnogi mladi Amerikanci, koji su bili regrutirani za rat u Vijetnamu, bježali u Kanadu. Tada je 55.000 Amerikanaca zatražilo azil u Kanadi.
Kanadske vlasti još se nisu generalno odredile prema tom problemu jer se ti dezerteri razlikuju od onih iz vijetnamskog doba. Tada je bila riječ o prisilnom regrutiranju, a ovdje je riječ o osobama koje su s američkom vojskom dobrovoljno potpisale ugovor kao profesionalni vojnici, pa je stoga njihov status drukčiji. Američke vlasti najavile su da će tražiti izručenje svakoga za koga ustanove da je u Kanadi. Takvima u SAD-u prijeti pet godina zatvora i nečasno otpuštanje iz vojske. Samo nekoliko godina nakon Vijetnamskog rata, američki predsjednik Jimmy Carter pomilovao je sve dezertere, pa se i ovi sadašnji nadaju istom. Zanimljivo je da su u vijetnamsko doba postojale posebne tajne mreže američkih pacifista, koje su pomagale dezerterima da ilegalno pobjegnu u Kanadu, a da su se neke od tih mreža sada reaktivirale.

Vezane vijesti

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Pri padu pozornice podignute u parku u Torontu za koncert britanske rock-skupine Radiohead poginuo jedan član tehničke ekipe, objavila je policija.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika