Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Imenovanje kontroverznog liječnika

Na mjesto predstojnika Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Rebro, u najstrožoj je tajnosti 24. prosinca prošle godine ponovno postavljen dr. Ivan Jelić, posljednjih nekoliko mjeseci vršitelj dužnosti predstojnika kardiokirurgije i čovjek kojeg su često pratile optužbe o primanju mita, kako u medicinskim krugovima, tako i u medijima.
Jelić je mandat predstojnika Klinike za kardiokirurgiju obnašao gotovo deset godina, sve do svibnja 2003. kada je na njegovo mjesto postavljen mladi kardiokirurg Darko Anić. Sredinom 2003. USKOK je protiv Jelića pokrenuo dvije istrage. U prvom ga je slučaju jedan pacijent prijavio zbog primanja mita, a druga je istraga pokrenuta zbog smrti dvogodišnje djevojčice iz Splita. Sve su optužbe odbačene zbog zastare. I Etičko povjerenstvo KBC-a Rebro raspravljalo je o Jeliću. Razlog su bili njegovi istupi u javnosti, a prema zaključku Povjerenstva, Jelić je prekršio etički kodeks ponašanja prema pacijentima, zaposlenicima i bolnici Rebro. Takav je zaključak Povjerenstvo Rebra poslalo Etičkom povjerenstvu Hrvatske liječničke komore.
Natječaj za predstojnika kardiokirurgije zatvoren je još 5. studenoga. Zanimljiv je tajming te kadrovske promjene, s obzirom na bolest Andrije Hebranga, njegovo eventualno povlačenje s dužnosti ministra i mogućnost da ga na tom mjestu zamijeni upravo šef KBC-a Željko Reiner. Reineru bi za takav rasplet uvelike koristila pomoć Ivana Jelića, koji je s jedne strane vrlo moćan u liječničkim strukturama, a s druge povezan s određenim dijelovima HDZ-a, stranke čiji je bio dugogodišnji član.
Liječnici na Rebru nisu iznenađeni tim imenovanjem, ali ih je većina razočarana jer smatraju da će postavljanje Ivana Jelića za predstojnika dodatno oslabjeti odjel kardiokirurgije, koji je u vrijeme Darka Anića počeo bilježiti dobre rezultate.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika