Objavljeno u Nacionalu br. 480, 2005-01-25

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Oporba se polako priprema za prijevremene izbore

S premoćnom pobjedom Stjepana Mesića na predsjedničkim izborima, ali i evidentnim nesuglasicama između SDP-a i HNS-a u oporbenom bloku, Ivica Račan ušao je u fazu završnih priprema za predstojeće lokalne izbore. Ti lokalni izbori, u slučaju dobrih rezultata oporbe, mogli bi biti i uvertira za prijevremene parlamentarne izbore, a u forsiranje prijevremenih parlamentarnih izbora oporbeni bi blok mogao krenuti nakon isteka dvije godine mandata aktualne zastupničke ekipe u Hrvatskom saboru, tvrde Nacionalovi izvori iz oporbenih krugova.
To dvogodišnje razdoblje sjedenja u zastupničkim klupama vezano je uz ključni zakonski uvjet za stjecanje prava na zastupničke mirovine. Naime, zakonom je predviđeno da je za ostvarenje prava na zastupničku mirovinu potrebno obnašati dužnost saborskog zastupnika najmanje dvije godine. S obzirom na to da se već suočio s ozbiljnim nezadovoljstvom u vlastitim stranačkim redovima kada je na zadnjim izborima na liste za saborske zastupnike uvrstio nestranačke ljude, gdje se kao posebno problematično izdvojilo ime Mirka Filipovića, vrh SDP-a nije želio i ovaj put stvarati nepotrebnu buru u stranačkim redovima. A ona bi sigurno uslijedila da se krenulo u forsiranje izbora prije nego što aktualna zastupnička ekipa ostvari pravo na zastupničke mirovine, a posebice u slučaju kada se na novim listama ne bi našli na dovoljno visokim mjestima, koji osiguravaju novi siguran ulazak u Sabor. Drugi presudan uvjet za igru na kartu prijevremenih parlamentarnih izbora bit će rezultati koje će oporba postići na četirima ključnim točkama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Pobjede li u tim gradovima oporbene stranke s dominacijom SDP-a, prema Nacionalovim izvorima iz te stranke, sigurno će se pokušati krenuti u kampanju za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. Zasad je, međutim, sigurno samo kako će biti postavljena situacija u Rijeci, gdje su u SDP-ovoj dobitnoj kombinaciji ostali Vojko Obersnel, aktualni gradonačelnik Rijeke, te Zlatko Komadina, aktualni župan Primorsko-goranske županije.
U Zagrebu je, također, jasno da je Milan Bandić preživio unutarstranačke obračune i da će krenuti u bitku za novi mandat gradonačelnika, premda potkresanih krila. Nakon dobivanja opomene pred isključenje zbog afere Zagrepčanka, Bandić je oprezniji, a u Zlatnom medvjedu, uspjeloj skijaškoj utrci svjetskog kupa na Sljemenu, prepoznao je šansu za svoju rehabilitaciju.
Nastojanja Željke Antunović za Bandićevim potpunim udaljavanjem nisu urodila plodom, ali za dio njegovih protivnika ohrabrujuće zvuči već spoznaja da neće imati presudan utjecaj na sastavljanje izbornih lista. Ovaj će put, kako se tvrdi, presudnu riječ imati upravo Ivica Račan, koji zbog prevelike važnosti Zagreba za SDP, nije mogao taj grad prepustiti Bandićevim aspiracijama. Bandić će, navodno, dobiti samo četvrtinu mjesta za svoje sljedbenike. U ostalim dijelovima Hrvatske, prema Nacionalovim izvorima, ne treba isključiti ni mogućnost većeg provjetravanja u SDP-ovim redovima.

Vezane vijesti

HDZ: Privatizacija Ine je karijes za Hrvatsku, ostali smo bez značajnog zuba

HDZ: Privatizacija Ine je karijes za Hrvatsku, ostali smo bez značajnog zuba

Gotovo je sedam godina bilo potrebno da HDZ zaključi kako je privatizacijom Ine počinjena veća šteta no što je bila korist. HDZ-ovi članovi saborskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika