Objavljeno u Nacionalu br. 480, 2005-01-25

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Neobična proslava Einsteinove godine

Ove se godine diljem svijeta, pa tako i u Njemačkoj, slavi “Einsteinova godina”, kojom se obilježava 100. godišnjica teorije relativnosti, te 50. godišnjica smrti njezina tvorca, najvećeg znanstvenika 20. stoljeća, Alberta Einsteina, koji je umro u američkom sveučilišnom gradu Princetonu 18. travnja 1955. No u Njemačkoj se ta proslava obilježava u neobičnoj atmosferi jer se Albert Einstein, koji je bio njemački Židov, odrekao njemačkog državljanstva te je o Nijemcima – zbog njihova antisemitizma – izgovorio neke vrlo teške riječi.
Einstein se rodio 1879. u njemačkom gradu Ulmu. Od najranije mladosti je bio pacifist, pa je sa 17 godina otišao u Švicarsku iz Njemačke, kako bi izbjegao služenje vojske. U Njemačku se vratio 1914., ponovno je dobio njemačko državljanstvo, ali ju je ponovno napustio 1933., samo mjesec dana prije dolaska Adolfa Hitlera na vlast, zgrožen njegovim antisemitizmom, koji su prihvatili i mnogi Nijemci. Iako je bio pacifist, Einstein je bio jedan od potpisnika slavnog pisma američkih znanstvenika koji su 1939. tražili od američkog predsjednika Franklina Delanoa Roosevelta da ubrza rad na izradi atomske bombe. Za Nijemce je rekao da su “narod kojeg boli trbuh, ali se nije dovoljno ispovraćao da se riješi te boli”. Nakon Drugog svjetskog rata, kada je vidio što su Nijemci napravili Židovima, obznanio je: “Stoga što su Nijemci pobili toliko moje braće Židova, ja s njima više ne želim imati nikakve veze.”
Unatoč tomu, u Njemačkoj su ga nakon rata počeli slaviti kao najvećeg svjetskog znanstvenika i isticati da je on Nijemac, na što je on rekao: “Čudno društvo, ti Nijemci. Ja sam za njih smrdljivo cvijeće, a ipak me nose u zapučku.” Znajući za sve te kontroverze u odnosima Einsteina i Njemačke, njemački kancelar Gerhard Schroder je u svojem govoru, kojim je pokrenuo njemačko obilježavanje Einsteinovih godišnjica, pozvao Nijemce da proučavaju i Einsteinove znanstvene teorije, ali i njegove političke misli. Nijednom nije spomenuo da je Einstein bio Nijemac, nego je za njega rekao da je “građanin svijeta”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika