Objavljeno u Nacionalu br. 481, 2005-02-01

Autor: Nacionalova redakcija

BRUXELLES

Odlučeno tko ide u New York i Bruxelles

Prošlog tjedna napokon je donesena odluka o imenima diplomata u nekoliko najvažnijih predstavništava Republike Hrvatske. Tako će nova veleposlanica pri UN-u u New Yorku biti Mirjana Mladineo, Branko Baričević odlazi u Bruxelles, a Ivica Maštruko novi je hrvatski veleposlanik u Budimpešti. Iako nije donesena odluka tko će biti veleposlanik u Švicarskoj, za tu dužnost zainteresiran je Gordan Bakota, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova.

U svim trima slučajevima riječ je o iskusnim diplomatima. Baričević je pomoćnik ministra vanjskih poslova, a između 1998. i 2001. radio je u veleposlanstvu u Washingtonu. U to vrijeme veleposlanik je bio Miomir Žužul, sadašnji šef diplomacije u ostavci, s kojim je Baričević vrlo blizak. Mirjana Mladineo je šefica hrvatske Misije pri Europskim zajednicama, a 2000. je bila pomoćnica ministra europskih integracija.

Ivica Maštruko bio je veleposlanik u Sloveniji, a nakon sukoba s Toninom Piculom, vratio se u Zagreb i ubrzo postao savjetnik predsjednika Stipe Mesića. Maštrukovo imenovanje dobrim je dijelom rezultat novih okolnosti nastalih poslije Mesićeve izborne pobjede. Predsjednikov politički položaj sada je puno jači i izvori bliski Pantovčaku najavljuju mogućnost da ubuduće 50 posto veleposlanika predlaže Stipe Mesić, a drugu polovicu Sanaderova vlada. Dogovore li se o tome, mogli bi se izbjeći budući sporovi pri imenovanju veleposlanika, do kojeg bi moglo doći već u lipnju i srpnju. Tada istječe mandat dvadesetorici veleposlanika i doći će do velike smjene koju će morati potvrditi Mesić. Ako se do tada dogovori s Vladom da neke dužnosti preuzmu njegovi kadrovi, potencijalni sukobi bit će izbjegnuti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika