Objavljeno u Nacionalu br. 481, 2005-02-01

Autor: Nacionalova redakcija

SAD - PREDSJEDNIK

Bushov predak razbojnik i osvajač

Neki recentni američki predsjednici irskog porijekla hvalili su se činjenicom da su im preci bili iz Irske, posebno su na to bili ponosni John Kennedy i Ronald Reagan. Iako se zna da je i sadašnji predsjednik George W. Bush irskog porijekla, on to nikada ne ističe. Sada je jedna lokalna historičarka i umjetnica iz irskog grada Wexforda otkrila zašto je tomu tako. Čini se da se Bushova obitelj stidi svojih irskih korijena, jer je jedan predsjednikov predak imao vrlo neugodnu ulogu u irskoj povijesti.

Ta povjesničarka, Ann Griffin Bernstorff ,otkrila je da je Bushov predak bio Richard de Clare, grof of Pembrokea, zvan “Strongbow” (“Luk”), zato jer je bio vrstan u rukovanju lukom i strijelom. On je živio u vrijeme engleskog kralja Henryja II, od 1130. do 1176., a bio je normanski plemić. Bio je pustolov i nasilnik, otimač tuđih zemalja te je bio prvi normanski plemić koji je sa svojom vojskom preplovio Irsko more, te se iskrcao na irskom tlu, i to u današnjem okrugu Wexford, da bi tamo oteo neku zemlju. Tim njegovim činom počelo je englesko osvajanje Irske, odnosno višestoljetno podčinjavanje Iraca engleskim kraljevima i velikašima, Zato se on smatra mračnom osobom irske povijesti.

Budući da se on nastanio u Irskoj, gdje je i umro 20. travnja 1176. od gnojnog čira na nozi, njegovi potomci su postali Irci. Među njegovim potomcima bila je i Anne Marbury Hutchinson, poznata irska vjerska reformatorica, za koju se već ranije znalo da je među Bushovim precima, a koja je 1634. godine s mužem stigla u Massachusetts te tako započela američki ogranak Bushove loze. Zanimljivo je da po drugoj liniji Bush potječe iz jedne obitelji yeomana, srednjovjekovnih seljaka slobodnjaka iz engleske pokrajine Essex.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika