Objavljeno u Nacionalu br. 481, 2005-02-01

Autor: Nacionalova redakcija

SKANDAL ZBOG NEPOTIZMA

Republiku Srpsku potresa velika politička afera 'tri babe'

Republiku Srpsku potresa velika politička afera, koja je već dobila ime “Afera tri babe”, a koja bi mogla jako uzdrmati vodeću tamošnju političku snagu, Srpsku demokratsku stranku. Neki se toj aferi smiju, drugi je smatraju vrlo ozbiljnom indikacijom dokle je u Republici Srpskoj stigao nepotizam te upozoravaju na sve veće nepovjerenje među političkim strankama. U svakom slučaju, afera ima loše posljedice po tamošnju političku elitu jer je dodatno narušila već ionako vrlo nisko povjerenje građana u političare.

Afera ima svoju pretpovijest, koju je važno ispričati da bi se shvatilo kako je do nje došlo. Potkraj prošle godine Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown, nezadovoljan činjenicom da, unatoč obećanjima, Republika Srpska i dalje ništa konkretno nije napravila u hvatanju ratnih zločinaca, obznanio je nove mjere protiv pojedinih političara iz republike Srpske, ali je i najavio reformu u sigurnosnim službama i vojsci. Proširila se glasina da će Ashdown ukinuti vojsku i policiju Republike Srpske, stvoriti jedinstvene vojne i policijske snage na razini Bosne i Hercegovine, što bi pak trebala biti uvertira za ukidanje i same Republike Srpske. To je jako uzrujalo političke krugove u Republici Srpskoj, pa su oni najavili protumjere, izlazak iz zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine, čime bi te institucije bile blokirane. Najavili su i ostavku vlade Republike Srpske, kako bi se osnovala nova koncentracijska vlada sastavljena od svih parlamentarnih stranaka, o čemu su sve te stranke objavile i zajedničku deklaraciju.

Dosadašnja vlada Dragana Mikerevića zaista je podnijela ostavku te se počelo govorkati kako će sada biti formirana jedinstvena vlada svih stranaka Republike Srpske, jača od dosadašnjih koalicijskih vlada, kako bi se suprotstavila namjerama da se ukine Republika Srpska. Kao najvjerojatniji premijer buduće jedinstvene vlade spominjao se vođa opozicije Milorad Dodik, a čule su se neke špekulacije o tome da u novoj vladi, kako ne bi bila kompromitirana, ne bi bilo ministara iz najjače, Srpske demokratske stranke. Ona bi, međutim, podržavala vladu u parlamentu te je kontrolirala preko institucije predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića, koji je ujedno i predsjednik Srpske demokratske stranke.

Počeli su pregovori o tome, a smjesta se pokazalo da od velikih deklaracija o zajedništvu neće biti ništa, jer su se stranke međusobno smjesta posvađale. U Srpskoj demokratskoj stranci zaključili su da je ovdje riječ o pokušaju da se ta stranka ukloni s političke scene, što Čavić nije mogao dopustiti pa je, na opće iznenađenje, objavio da je za mandatara nove vlade odredio člana svoje stranke Peru Bukejlovića, nekadašnjeg ministra industrije od 2001. do 2003. godine. Mnogi su se tom imenovanju čudili jer je Bukejlović drugorazredni političar Srpske demokratske stranke, koji se mahom bavio privredom, a i u tome nije bio uspješan, što se pokazalo u vrijeme dok je bio ministar te dok je vodio neka velika tamošnja poduzeća. Svi su se pitali zašto je Čavić imenovao upravo Bukejlovića, a kada se to otkrilo, izbila je “Afera tri babe”.

Istražujući biografiju mandatara za premijera, novinari su ustanovili da se on rodio u selu Gornja Kostajnica, desetak kilometara udaljenom od Doboja. Odmah im je tu nešto bilo sumnjivo jer je iz istog sela i Dragan Čavić. Neki su novinari otišli u to zabačeno selo kako bi tamo nešto detaljnije saznali o Bukejloviću, a naišli su na pravu senzaciju. Ustanovili su da su Čavić i Bukejlović bliski rođaci po ženskoj liniji. Njihove bake, Toda Jorgić i Joka Jorgić, bile su sestre pa su oni, dakle, bratići u drugom koljenu. U srpskoj tradiciji muškarci u takvom srodstvu nazivali su se braćom.

Tu, međutim, nije bio kraj neobičnih otkrića. Istražujući obitelj Jorgić, novinari su od starijih lokalnih ljudi saznali da je postojala i treća sestra, Mara, koja je strina Berislava Paravca, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, tri sestre Toda, Joka i Mara Jorgić blisko rodbinski povezuju tri najmoćnija čovjeka Republike Srpske – predsjednika Republike Srpske, premijera Republike Srpske te predstavnika Republike Srpske u Predsjedništvu BiH. To se, naravno, nije moglo dogoditi slučajno.

Cijela Republika Srpska sada bruji o tom neviđenom nepotizmu u vrhu države, a cijela afera potpuno je degradirala ugled Pere Bukejlovića, koji ionako nije bio osobito velik. Sada se otkriva kako je Čavić svojem bratiću Bukejloviću pomagao i u raznim drugim situacijama, kada je, na primjer, bio na udaru zbog lošeg poslovanja rafinerije Modriča čiji je bio direktor. Otkriveno je i kako je Bukejlović oformio poduzeće kojim je želio, preko Čavića, dobivati državne poslove.

Bukejlović se prije nekoliko dana pojavio u specijalnoj emisiji “Oči u oči” na Radio Televiziji Republike Srpske. Voditeljica, koja ga je intervjuirala cijeli sat, odmah ga je na početku pitala za te rodbinske veze, a Bukejlović ih je nespretno pokušao nijekati. Na njezino daljnje inzistiranje na toj temi, počeo je zapomagati kako je mislio da će se u emisiji govoriti o njegovim velikim planovima u vezi s poboljšanjem kvalitete života građana Republike Srpske, a ne o njegovoj babi. Kad je ona i dalje ustrajala na razgovoru o tome, odgovorio je protunapadom optuživši generalnog direktora Radio Televizije Republike Srpske da je u sukobu interesa jer njegova supruga radi u jednim novinama, a napomenuo je da može ispričati i druge slične stvari. Voditeljica ga je na to počela ispitivati zašto na službene sastanke vodi svoju suprugu i nema li ona odviše velik utjecaj na njega.

Ta je emisija za Bukejlovića bila pravi debakl, ali ga to nije pokolebalo da i dalje radi na sastavljanju vlade. On treba skupiti podršku 42 poslanika u Skupštini Republike Srpske u čemu, čini se, do sada nije uspio, jer se neke oporbene stranke, na čiju je podršku računao, kolebaju i zbog “Afere tri babe”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika