Objavljeno u Nacionalu br. 483, 2005-02-15

Autor: Viktor Zahtila

Vlasnik 'gay imenika sa 441 kontaktom prijavio krađu policiji

Autor famoznoga “gay imenika” što se prošlih dana proširio internetom prijavio se u ponedjeljak kasno popodne udruzi Iskorak, s namjerom da prekine medijske spekulacije o tom dokumentu. Naime, autor imenika je priznao kako je dokument koji kola internetom njegov, ali je porekao njegovo objavljivanje i širenje internetom. Prema njemu, imenik mu je najvjerojatnije ukrao njegov bivši dečko te ga nadopunio svojim telefonskim brojevima i pripadajućim opisima, nakon čega ga je najvjerojatnije poslao svojim prijateljima koji su imenik dalje proširili. Nakon razgovora, predstavnici Iskoraka su se s autorom imenika uputili u policijsku postaju, kako bi pripomogli istrazi te pronašli odgovornu osobu za raspačavanje imenika. Imenik se proširio mnogim e-mail adresama sredinom prošloga tjedna, a prve informacije o njegovu postojanju pojavile su se na raznim online forumima. Uskoro su se i mediji dohvatili imenika, objavljujući prenapuhane vijesti o njemu. Nakon toga, nastala je panika među gay populacijom u strahu da se i njihovi brojevi nalaze u imeniku.
Iskorak je prvog dana nakon izbijanja vijesti o imeniku u medije na svoju SOS liniju primio više od 500 poziva osoba koje je zanimalo je li njihovo ime u imeniku. Osim toga, mediji su cijeli incident potencirali teorijama o konspiraciji, te da netko poznat stoji iza raspačavanja imenika. Ta zabluda je prekinuta u ponedjeljak, kada se autor imenika, inače student, svojevoljno prijavio Iskoraku.
Vijest da je “gay imenik” veliki konspirativan dokument s imenima svih poznatih hrvatskih homoseksualaca potpuno je pogrešna. Naime, “gay imenik” nije ništa više od privatnog imenika, tj. excell dokumenta u kojemu se nalazi 441 broj telefona, zajedno s krnjim podacima o njegovim vlasnicima. Većina unosa sadrži samo ime vlasnika telefona, a uz njih devedesetak uneseno je puno ime i prezime. Uz to, svaka osoba je dodatno opisana atributima poput “debeo” ili “zgodan”, te je nekima navedeno i njihovo zanimanje, dob i seksualne preferencije. Tako je uz jednu osobu specificirano kako je “plesač u Komediji, promiskuitetan. Glasine da je kurva i da šmrče. Zgodan”, a uz neke je naveden i njihov profil na raznim gay stranicama. No umjesto poznatih političara, zvijezda i javnih osoba, u imeniku se uglavnom nalaze nepoznate osobe, većinom kontakti autora imenika. Od poznatijih osoba, u imeniku se samo nalazi ime glasnogovornika jedne stranke, TV voditelja te nižerangiranog diplomata.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika