Objavljeno u Nacionalu br. 483, 2005-02-15

Autor: Nacionalova redakcija

Miomir Žužul lobira za Franu Matušića

U guranju Frane Matušića, saborskog zastupnika i predsjednika županijskog odbora HDZ-a u Dubrovniku među ozbiljne kandidate za novog ministra vanjskih poslova, prema Nacionalovim izvorima, svoje prste ima nitko drugi do odlazeći šef hrvatske diplomacije Miomir Žužul. Žužul koji, prema ovim tvrdnjama, u Dubrovniku traži svoju alternativnu destinaciju, u instaliranju Matušića, akademskog glazbenika, vidi šansu svog političkog preživljavanja u obliku sive eminencije Ministarstva vanjskih poslova. Drugim riječima, preko Matušića, Žužul, koji je i u Dubrovniku stambeno zbrinut, nastavio bi iz pozadine vući konce u hrvatskoj diplomaciji.
S druge strane, osokoljeni Matušić za kojeg izvori iz Dubrovnika tvrde da svoj uspon gradi upravo na zaleđu, koje mu osigurava Žužul, traži od premijera Ive Sanadera da mu, ako ga eliminira kao budućeg ministra vanjskih poslova, osigura položaj novog gradonačelnika Dubrovnika. Ta varijanta, međutim, uključuje i eliminaciju Dubravke Šuice, koja je premijeru Ivi Sanaderu važna unatoč tome što ju prati glas da je bila sljedbenica Ivića Pašalića.
Jedan od Nacionalovih sugovornika tvrdi da Dubravku Šuicu, rođenu 1957. godine u Dubrovniku, ne treba svrstavati među Pašalićeve sljedbenike već i zbog toga što joj to, navodno, ne dozvoljava ni status dobrostojeće supruge kapetana duge plovidbe. Kao dobro situirana, doista nije imala potrebe svrstavati se u Pašalićev tabor. Posve je druga situacija bila s Vinkom Brnadićem, koji je svojedobno bio i Matušićev kolega koji je u Muzičkoj školi Luka Sorkočević. Matušić je podučavao gitaru, a Brnadić je bio nastavnik tjelesnog odgoja.
Što se Žužula tiče, njegovi oponenti tvrde da će mu smjenom biti sužen i lobistički prostor u jugoistočnoj Europi u kojem je mogao promovirati poslovne interese svojih američkim partnera. Nacionalovi sugovornici ne zaboravljaju da u vrijeme kada je Hrvatska u drugoj polovici prošle godine vodila skupinu zemalja okupljenih oko Američko-jadranske povelje, na susretu ministara vanjskih poslova Hrvatske, Makedonije i Albanije usput prošetao i jednog poslovnog čovjeka iz Amerike, kojeg je upoznao sa svojim kolegama iz regije – ministrima vanjskih poslova Makedonije i Albanije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika