Objavljeno u Nacionalu br. 483, 2005-02-15

Autor: Nacionalova redakcija

PISMA

Gabor Demszky je nevin

Hrvatski tjedni list Nacional je 1. veljače objavio članak u vezi s kućom za odmor u Hrvatskoj Gabora Demszkog, čiji su sadržaj prenijele i mađarske novine. Tvrdnje tog članka ne odgovaraju istini pa zbog toga Gabor Demszky moli hrvatske novine da objave sljedeći detaljni demanti. U slučaju neodgovarajućeg demantija, Gabor Demszky će pokrenuti sudski postupak protiv tjednika te protiv ostalih medija koji su objavili neistinite tvrdnje.

Sažetak demantija: Gabor Demszky nikad nije prijavio drukčije podatke o kupoprodajnoj cijeni kuće, što već godinama stoji i u njegovoj javnoj prijavi o imovnom stanju. Kupnja nekretnine bila je u skladu s propisima, uz suglasnost nadležnih ministarstava Republike Hrvatske. Kupoprodajna cijena ruševne kuće smještene na teško pristupačnom terenu odgovara uobičajenoj cijeni nekretnina u okolici. Tvrtka koja je adaptirala objekt postupila je u skladu s propisima, a radovi su izvođeni angažiranjem registriranih hrvatskih podizvođača. Gabora Demszkog nisu zadužili za ocjenjivanje Hrvatske na putu u EU. Hrvatske novine, među ostalim, nisu prije objavljivanja potražili glavnog gradonačelnika u svezi objavljenog članka.
Gabor Demszky smatra da je objavljivanje članka rezultat namjernog izazivanja pomutnje.
Tekst demantija:
Poštovani gospodine glavni uredniče,
Vaš list u broju od 1. veljače 2005. objavio je članak pod naslovom “Gradonačelnik Budimpešte prevario hrvatske poreznike” u svezi s kućom za odmor Gabora Demszkog u selu Kušari. Članak sadržava brojne teške neistine pa je pogodan za uvredu dobrog glasa gradonačelnika Budimpešte. Posebno žalim da autor članka o objavljenim podacima prethodno nije pitao Gabora Demszkog, jer su vrata gradonačelnika uvijek otvorena hrvatskim novinarima.
Molimo da objavite sljedeće demantije.
Ne odgovara stvarnosti da je Gabor Demszky “sagradio raskošnu vilu… u istarskom selu Kušari dvjestotinjak metara od obale”. Gabor Demszky nekoliko godina u okolici ljetuje sa svojom obitelji. Prije tri godine su mu pokazali (vidi se na priloženoj slici) kompleks ruševnih objekata koji se sastoji od pet kuća, a nalaze se 1200 metara zračne linije od obale, a cestom pet do šest kilometara. Te nekretnine dugi niz godina nisu našle kupca jer nema vodovoda i vrlo su teško dostupne. Naposljetku, te je ruševne kuće kupilo pet mađarskih državljana, među njima i Gabor Demszky, koji je kupio dio objekta od 130 četvornih metara. Dio objekta koji je kupio gradonačelnik nije identičan onome koji se vidi na objavljenoj fotografiji.
Ne odgovara stvarnosti da je Gabor Demszky tvrdio da je “vilu u Kušarima platio samo 90.000 eura, a da je za preuređenje potrošio samo 50.000 eura”. Kupoprodajna cijena kuće Gabora Demszkog u Hrvatskoj je 19.250 eura, što odgovara iznosu od otprilike 5 milijuna forinti. Godine 2004. na istom je mjestu za 15.000 eura, što odgovara iznosu od otprilike 3,900.000 HUF, kupio jedan gospodarski objekt veličine 25 četvornih metara koji se nalazi na zemljištu veličine 90 četvornih metara. Proteklih je godina lokalna samouprava općine Kršan ponudila na kupnju nekoliko takvih ruševnih objekata. Obnova te nekretnine je u tijeku, za adaptaciju svog dijela nekretnine Gabor Demszky će do kraja 2005. potrošiti 11 milijuna forinti, tj. 45.000 eura. Te brojke su navedene i u izjavi o imovnom stanju Gabora Demszkog koja se svake godine objavljuje i na internetu, a drukčije izjave nije davao mađarskim ni hrvatskim medijima.
Ne odgovara stvarnosti da Gabor Demszky “nije rekao ni čijim je to novcem platio”, kao i “da s plaćom od 1500 eura nije mogao kupiti kuću vrijednu pola milijuna eura”. Gradonačelnik svoju kuću nije platio od plaće (koja iznosi 2800 eura), nego u prvom redu od prodaje obiteljske imovine. To potvrđuje ne samo njegova izjava o imovnom stanju, nego i kontrola mađarske porezne uprave, koju je na vlastiti zahtjev zatražio Gabor Demszky zbog optužbi oporbe. Kontrola je dokazala da su svi izdaci Gabora Demszkog u skladu s njegovim prihodima.
Ne odgovara stvarnosti da je Gabor Demszky “prevario hrvatske poreznike i institucije zadužene za legalizaciju stambene i poslovne gradnje, prije svih Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, prijavivši kupoprodajni ugovor po kojem je prodavatelju za višekatnicu s nekoliko stotina četvornih metara stambenog prostora platio 9500 eura”. Gabor Demszky je kupio ruševni objekt od 130 četvornih metara, koji je platio u dvije rate po 9625 eura, što ukupno iznosi 19.250 eura. Ministarstvo vanjskih poslova RH je odobrilo ugovor, uz suglasnost Ministarstva pravosuđa, te je dalo suglasnost za stjecanje prava vlasništva, te je nakon toga vlasništvo uknjiženo u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Labinu.
Ne odgovara istini da ugovor o kupnji nekretnine “nije stvaran i da ga ni jedna porezna uprava nije smjela prihvatiti” te da je “cijena četvornog metra vile potpuno nerealna i izmišljena”. Ugovor je, naravno, punovažan, a kupoprodajna cijena nekretnine odgovara prosječnoj cijeni nekretnina na toj lokaciji i objektima koji se u trenutku kupnje nalaze u takvom stanju. Cijenu četvornog metra obnovljenog objekta nemoralno je uspoređivati s cijenom koštanja ruševnog objekta. Nije za zanemariti ni činjenicu da nekretnina nema vodovod.
Ne odgovara istini “da je obnovu kuće obavila građevinska tvrtka koja nije upisana u registar ovlaštenih poduzeća pa postoji opravdana sumnja da je i to bio posao na crno”, kao i da “su obnovu vile, ako djelatnici fantomskog građevinskog poduzeća obavili radnici bez hrvatskih radnih dozvola”. Obnovu kuće obavila je jedna mađarska građevinska tvrtka koja je angažirala hrvatske podizvođače. Hrvatski radnici, naravno, ne moraju imati hrvatske radne dozvole.
Ne odgovara stvarnosti niti da je “put do kuće uređen za godinu dana”. Realnost je da do kuće ni do dana današnjeg ne vodi kvalitetan put, do nje se može doći samo zemljanim putom. Novi put u okolici nije sagrađen od 2001.
Ne odgovara stvarnosti da “nije izdana ni uredno ovjerena građevinska dozvola”. Već postojeća ruševna, ali za stanovanje još podobna seoska kuća dovedena je u prvobitno stanje s već postojećim materijalima na, s lokalnim vlastima, usklađeni način. Naravno da je u skladu s propisima zatraženo izdavanje dozvola od nadležnih vlasti za obnovu, a postupak je u tijeku.
Ne odgovara stvarnosti da su Gabora Demszkog “zadužili za ocjenjivanje Hrvatske na putu u EU”. Gradonačelnik Budimpešte je u nekoliko navrata pomagao ulazak Hrvatske u EU, ali nije dobio takvo zaduženje. Gabor Demszky, kao predsjedavajući u Uniji glavnih gradova EU u Strasbourgu, dao je i službeni prijedlog u svibnju 2004. da uz Rumunjsku i Bugarsku i Hrvatska uđe u integracije. U razgovoru s Jacquesom Chiracom, predsjednikom Republike Francuske, skrenuo mu je pozornost na važnost hrvatskog pridruživanja. Gabor Demszky je zbog nekompatibilnosti funkcije gradonačelnika Budimpešte i funkcije člana Europskog parlamenta dao ostavku na mandat u EP.
Gabor Demszky je ponosan što ga je zbog unapređivanja hrvatsko-mađarskih odnosa 2003. predsjednik Republike Stipe Mesić odlikovao Redom kneza Trpimira te da je tijekom svog 15-godišnjeg mandata uspio ostvariti odličan odnos s hrvatskim i zagrebačkim vlastima. Zbog svega toga izražava posebno žaljenje što su bez ikakva kontakta s njim njegovu osobu u članku koji su objavili hrvatski mediji prikazali u posebno lošem svjetlu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika