Objavljeno u Nacionalu br. 485, 2005-03-01

Autor: Nacionalova redakcija

Liberali se udružuju da bi preživjeli na hrvatskoj političkoj sceni

Nakon ujedinjenja HNS-a s Librom prije dva tjedna, sličan će proces početi i u drugom liberalnom bloku. O tome se po hodnicima Hrvatskog sabora dogovaraju predsjednik HSLS-a Ivan Čehok i siva eminencija LS-a Zlatko Kramarić, a sve pomno iz prikrajka nadzire Đurđa Adlešić.

Ideja je da se u studenome ove godine održi “reutemeljiteljski” sabor HSLS-a, na kojem bi mjesto predsjednika stranke Čehok prepustio Đurđi Adlešić. U budućnosti ta liberalna grupacija računa i s koalicijskom suradnjom na nacionalnoj razini s HDZ-om, ali i s HSP-om koji je sve izgledniji glavni partner HDZ-a na sljedećim parlamentarnim izborima, a i u eventualnim budućim koalicijskim vladama desnog predznaka.

Protiv tog projekta, kako stvari trenutačno stoje, ništa neće imati ni predsjednik LS-a Zlatko Benašić, kojem je Kramarić na zadnjoj konvenciji stranke ionako omogućio pobjedu nad Ivom Bancem, čime je u zadnjem trenutku bilo onemogućeno pristupanje LS-a saboru ujedinjenja s HNS-om i Librom.

Svojevrstan šum na vezi u tim pripremama zasad stvara samo dogovorena predizborna suradnja na predstojećim lokalnim izborima između Čehoka i haenesovca Radimira Čačića. Čehok je potvrdio u razgovoru za Nacional da se priprema zajednički nastup LS-a i novog HNS-a – liberalnih demokrata na predstojećim lokalnim izborima u svibnju ove godine. Doduše, naglasio je da će taj model biti iskušan samo u Varaždinu.

Ukratko, nakon što je 6. veljače u punoj velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održan sabor ujedinjenja HNS-a i Libre, što je na hrvatsku političku pozornicu donijelo novu političku stranku HNS – liberalne demokrate, počele su rasti ujediniteljske ambicije i u drugom liberalnom bloku kako bi se osiguralo političko preživljavanje HSLS-a i LS-a.

Prema riječima samog Čehoka, on je spreman povući se s dužnosti predsjednika i kao novog čelnika obnovljenog HSLS-a predložiti Đurđu Adlešić, a cijeli taj koncept obnove HSLS-a i njegove nove pragmatične postavke snažno podupiru i Hrvoje Vojković i Darinko Kosor.

Nasuprot tim pokušajima pronalaženja prostora za političko preživljavanje liberalne opcije, uoči predstojećih lokalnih izbora pokazalo se kako tko od njih kotira na međunarodnom planu. Sudeći prema porukama koje su iz inozemstva stigle na sabor ujedinjenja, u HNS-u i Libri su prepoznati vjerodostojni zastupnici liberalne opcije u Hrvatskoj.

Graham Watson, vođa treće po snazi liberalno-demokratske frakcije u Europskom parlamentu, primijetio je kako je za zemlju od četiri i pol milijuna stanovnika neobično da ima četiri liberalne stranke. Ništa manje jasna nije bila ni predsjednica Liberalne internacionale Annemie Neyts – Uyttebroeck. Ona je u svom optimističkom pozdravnom govoru u “Lisinskom” naglasila da je ovaj njezin posjet Hrvatskoj obilježila znatno optimističnija atmosfera nego kad je prvi put posjetila Hrvatsku. A Annemie Neyts – Uyttebroeck prvi je put bila u Zagrebu potkraj 1997. kad je pokušala zaustaviti raskol u HSLS-u. Tada je u toj stranci počelo raslojavanje, koje je završilo izdvajanjem skupine koju je predvodio Vlado Gotovac, u čemu ga je snažno podupirao Zlatko Kramarić, koji je u međuvremenu skupio 13 godina zastupničkog staža, a 15 godina obnaša i dužnost gradonačelnika Osijeka, u kojem je LS dosad bio najutjecajniji na lokalnoj razini.

Prema procjenama predsjednice HNS-a – liberalnih demokrata Vesne Pusić, njezin tim računa sa 10-15 posto glasova u Hrvatskoj, koliko je uobičajeno za stranke slične orijentacije i u drugim zemljama. Neminovno je da je nakon dugogodišnjeg traganja za svojom političkom pozicijom u hrvatskom političkom spektru HNS napokon definirao sebe kao liberalnu stranku, iako u svom imenu nosi odrednicu pučke stranke. S druge strane, utjecajniji ljudi Libre kao što su Jozo Radoš, koji je postao potpredsjednik nove stranke, te Mladen Godek, Vilim Herman i Mladen Ružman, koji su ušli u njezino predsjedništvo, našli su prostor za svoje političko preživljavanje.

Ako je Radošu suradnja sa SDP-om pomogla da dobije mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru, sada mu je smještanje pod okrilje HNS-a osiguralo političku budućnost. Slično je i s Godekom, Hermanom i Ružmanom, koji su također trebali neku opciju koja bi pokazala da je njihovo političko djelovanje imalo smisla i budućnost.

Što se tiče drugog liberalnog bloka, on će svoje mogućnosti precizno definirati nakon lokalnih izbora u svibnju. U ovom trenutku LS, nakon što mu je pristupio ogranak Libre iz Splita, ima gradonačelnike u dvama gradovima – Osijeku i Splitu. S druge strane, HSLS, uz gradonačelničke stolace u kojima u Varaždinu i Bjelovaru sjede Ivan Čehok i Đurđa Adlešić, kontrolira Zagrebačku županiju i Koprivnicu.

Nasuprot tim ambicijama okrupnjavanja liberalne opcije, Željko Pavlic, dosadašnji član Libre, otišao je među nezavisne zastupnike, ali se smjestio u zastupnički klub IDS-a, koji očito ponovno kreće s pokušajem proširenja mreže regionalnih stranaka da bi ojačao svoj utjecaj na nacionalnoj razini.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika