Objavljeno u Nacionalu br. 485, 2005-03-01

Autor: Nacionalova redakcija

Rat Nijemaca i Poljaka oko izdavanja kontroerzne knjige Adolfa Hitlera

Bavarska vlada pokrenula je međunarodnu pravnu akciju kako bi zabranila izdavanje programatske i autobiografske knjige “Mein Kampf” (“Moja borba”) Adolfa Hitlera u Poljskoj. Nakon Hitlerove smrti bavarska vlada preuzela je autorska prava za tu knjigu, s iznimkom Britanije i Nizozemske, i ima pravo spriječiti izdavanje te knjige. Ona intervenira uvijek kad procjeni da se ta knjiga negdje želi tiskati kako bi širila rasnu mržnju i veličala nacizam.
“Mein Kampf” je opširna knjiga u dva dijela. U prvom, “Obračun”, Hitler je opisao svoju mladost i političko formiranje, a u drugom, “Nacionalsocijalistički pokret”, svoja politička shvaćanja i ideje. Knjigu je napisao u zatvoru Landsberg, osuđen zbog organiziranja vojnog puča 1922. u Munchenu. Diktirao ju je zatvorenim suborcima Emileu Mauriceu i Rudolphu Hessu. Prvi dio objavljen je 1925. a drugi 1926. Knjiga se tada vrlo slabo prodavala.
Dvije su teme dominirale knjigom, antisemitizam, jer je Hitler Židove optuživao za sve njemačke nevolje, i “životni prostor” (“Lebensraum”) koji nedostaje Nijemcima na istoku Europe, gdje živi “niža rasa”, Rusi, Poljaci, Židovi. Nakon što je njegova stranka loše prošla na izborima 1928., Hitler je bio uvjeren da Nijemci premalo poznaju njegove ideje pa je htio objaviti i treći dio o vanjskopolitičkim idejama. Rukopis je bio pripremljen, ali nije tiskan, a ponovo je otkriven tek 1958. i objavljen 2003.
“Mein Kampf” se bolje prodavao kad je Hitler 1933. došao na vlast. Kada je učvrstio diktaturu, svaka njemačka kuća morala je imati tu knjigu pa je prodana u višemilijunskoj nakladi, a Hitler se od autorskih prava silno obogatio.
Knjiga se još za Hitlerova života pojavila i u nekim prijevodima, ali u skraćenom i cenzuriranom obliku. Oni koji su je priređivali za tisak u inozemstvu izbacivali su rasističke, antisemitske i protukršćanske stavove. Danas su mnogi uvjeren da je šteta što tada knjiga nije bila u cijelosti objavljena i u inozemstvu, jer bi o upozorila na Hitlerove zlokobne namjere i demokratski svijet potaknula da se pripremi za rat.
Nakon što je u II. svjetskom ratu nacizam poražen a Hitler počinio samoubojstvo, u Njemačkoj je počela temeljita denacifikacija, uz potpunu zabranu širenja u nacističkih ideja. “Mein Kampf” je zakonom zabranjen, dopušteno je samo tiskanje jednog izdanja s opširnim kritičnim komentarima za potrebe knjižnica, kako bi oni koji proučavaju nacizam mogli vidjeti što je u knjizi pisalo. Autorska prava preuzela je bavarska vlada, a Hitlerovi su ih se rođaci odrekli. I u mnogim drugim zemljama knjiga je zabranjena, pa i u komunističkoj Poljskoj, gdje je 1992. ipak izišla, a to je izdanje sasvim rasprodano.
Sada je izdavačka kuća “XXL” iz Wroclawa najavila novo izdanje u nakladi od 2000 primjeraka, kako biupozorila na aktualne njemačke teritorijalne pretenzije prema Poljskoj, koje je Hitler jasno naznačio u svojoj tezi o njemačkom “Lebensraumu” na istoku. Neki Poljaci tvrde da se Hitlerova koncepcija i sada pokušava ostvariti suptilnijim sredstvima.
Na kraju II. svjetskog rata Poljska je promijenila granice pa su u sastavu današnje Poljske i neka stara poljska područja koja su stoljećima bila u sastavu Njemačke. Nijemci su se otud odselili, ali su njihovi potomci, nakon što je Poljska ušla u Europsku uniju, počeli tražiti da im se vrati nekadašnja imovina. U Poljskoj to shvaćaju kao prijetnju ponovnog njemačkog osvajanja Poljske. Poljski izdavač “XXL” želi objaviti Hitlerovu knjigu kako bi Poljacima zorno prikazao o čemu je riječ, da je to stvaranje Hitlerova “Lebensrauma” drugim sredstvima, i ljuti se na najave da će bavarska vlada pokušati zabraniti izlazak knjige, tvrdi da je taj potez motiviran željom da spriječi Poljake da shvate o čemu je riječ.
U Njemačkoj takve optužbe odbacuju. Bavarska je vlada u utorak najavila da je od njemačkog ministarstva vanjskih poslova zatražila da instruira njemačke diplomate u Poljskoj da preko poljskih sudova zabrane izdavanje knjige kako se ne bi širile nacističke ideje. Njemački kancelar Gerhard Schroder izričito je poručio poljskoj vladi da će se njegova vlada suprotstaviti svakom sudskom zahtjevu Nijemaca koji traže da im se vrati imovina u Poljskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika