Objavljeno u Nacionalu br. 485, 2005-03-01

Autor: Nacionalova redakcija

Autor 'Komšija' pukovnik HV-a

Autor dokumentarnog filma “Komšije”, prikazanog prošli petak na kutinskoj televiziji NET, je Ivica Orkan, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske. Orkan je dva puta teško ranjavan, drugi put u oslobodilačkoj akciji “Oluja”. Poslije drugog ranjavanja šest mjeseci bio je nepokretan i dugo se oporavljao. Nakon oporavka je po teritoriju oslobođenom u “Oluji” tražio sve snimljene materijale ili dokumente, koji su mogli poslužiti kao građa za izradu dokumentarnog filma o tomu što se doista događalo u Domovinskom ratu.

“Posebno su me zanimale amaterske snimke koje su neki Srbi snimali za svoje privatne potrebe, kako bi se eventualno u budućnosti hvalili svojim potomcima time kako su ratovali i s kime su se sve družili. Posjećivao sam brojne Srbe povratnike i s njima razgovarao o tomu gdje bih takve stvari mogao pronaći. Sretao sam poslije “Oluje” i brojne ljude koje sam poznavao prije rata te sam tako lakše dolazio do tih materijala. Želim jasno reći da za mene nisu svi Srbi četnici, te da se ovaj dokumentarni film bavi isključivo četnicima, koji su u pozadini svega zla koje se dogodilo Hrvatskoj”, rekao je za Nacional Ivica Orkan.

Orkan kaže da je s Pavlom Vranicanijem duže vrijeme surađivao na pripremi ovog dokumentarnog materijala, ali da su oni zajedno izradili i dugometražni dokumentarni film “Amarkord 1991-2001”. Film također otkriva brojne nepoznate snimke iz Domovinskog rata, a tijekom ožujka prikazat će ga NET.

Orkan kaže da su velik dio materijala dobili pošto su po brojnim hrvatskim gradovima samoinicijativno po lokalnim kinodvoranama organizirali projekcije materijala koji su bili prikupili. “Samo u Sisku i Petrinji materijale je vidjelo preko tisuću ljudi, a prema nekim našim internim procjenama, film je ukupno pogledalo oko 15 tisuća ljudi. Nažalost, Hrvatska televizija nije pokazivala interes za puštanje tih materijala, tako da on na nacionalnoj razini još nije poznat. Zanimljivo je da sam ovako prikupljenu arhivsku građu nudio nadležnim državnim tijelima, ali nitko za nju nije pokazivao nikakvo zanimanje. Svojedobno sam poslao torbu sa sedam kazeta snimljenog materijala i brojnim dokumentima u Sabor, ali su mi policijski djelatnici torbu nakon par mjeseci vratili. Nažalost, to pokazuje tužnu sliku hrvatske političke elite i dijela medija, koji očito nemaju interesa javnosti prikazati dokumente koji demaskiraju srpsku agresiju na Hrvatsku i kojima doista ne treba nikakav dodatan komentar”, rekao je za Nacional Ivica Orkan.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika