Objavljeno u Nacionalu br. 491, 2005-04-12

Autor: Plamenko Cvitić

GAZETA

Pedofilski skandal u hrvatskoj ambasadi

Protest pred ambasadomProtest pred ambasadomMinistarstvo vanjskih poslova već dva mjeseca potresa seksualni skandal bivšeg hrvatskog konzula u Makedoniji. Pod sumnjom za nedoličan odnos s maloljetnim makedonskim mladićem hrvatski diplomat Vladimir Badanjek povučen je iz Skopja krajem ožujka, a informacije o spornom slučaju već se dva mjeseca pažljivo skrivaju od javnosti. Kako ističu Nacionalovi izvori iz diplomatskih krugova, riječ je o dosad nezabilježenom skandalu hrvatske diplomacije, koji je, na žalost, samo jedan u nizu skandala hrvatskih diplomata od početka devedesetih.

U središtu kontroverznog skandala je bivši drugi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Makedoniji Vladimir Badanjek. Prije diplomatskog rada, 52-godišnji Vladimir Badanjek dugi je niz godina radio u Odsjeku za obranu zagrebačke općine Centar. Nakon što je u kratkom roku uspio završiti Višu ekonomsku školu, sredinom 90-ih ušao je u diplomatsku službu. Nakon početnih iskustava u konzularnim odjelima veleposlanstava u Austriji i Njemačkoj, odmah po osnivanju hrvatskih konzulata u Jugoslaviji u ožujku 1999. Badanjek odlazi na funkciju konzula u Suboticu. Nakon četverogodišnjeg mandata u Subotici, sredinom 2004. vratio se u Zagreb, a nedugo nakon toga raspoređen je na novu diplomatsku dužnost. Kao drugi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Skopju, zadužen za konzularne poslove, Badanjek je u glavni makedonski grad pristigao krajem srpnja 2004. godine. Osim njega, u veleposlanstvu u Skopju, smještenom na prvom katu poslovne zgrade u središtu grada, nedaleko od katoličke katedrale, na službi su i veleposlanik Aleksandar Milošević, četvero hrvatskih službenika te troje Makedonaca, lokalnih zaposlenika. Konzularni odjel veleposlanstva brine o cjelokupnom viznom režimu, izdaje vize strancima koji žele posjetiti Hrvatsku, a u opis poslova ubraja se i rješavanje sve dokumentacije za hrvatske državljane koji žive i rade u Makedoniji, poput izdavanja osobnih iskaznica, putovnica i drugih dokumenata.

Upravo u konzularnom odjelu veleposlanstva u Skopju početkom ove godine došlo je do prvog kontakta između konzula Vladimira Badanjeka i maloljetnog N. I. (podaci izmijenjeni zbog očuvanja identiteta), koji ima dvojno državljanstvo: hrvatsko i makedonsko. Roditelji maloljetnog N. I. hrvatski su državljani, a nakon njihove rastave, majka se sa sinom preselila u Skopje, a otac je ostao živjeti i raditi u Hrvatskoj. Budući da maloljetni N. I. svakog ljeta putuje ocu na odmor u Hrvatsku, početkom godine otišao je u konzularni odjel hrvatskog veleposlanstva u Skopju predati dokumente potrebne za izdavanje nove putovnice. Premda je za zaprimanje takvih zahtjeva u konzularnom odjelu zaduženo dvoje lokalnih djelatnika, tog je dana mladi N. I. upoznao Vladimira Badanjeka. Premda je po dokumentima koji su bili pred njim Badanjek mogao vidjeti da je riječ o maloljetniku od 17 godina, te da je svaka vrsta neprofesionalnog odnosa s N. I. jednostavno nedolična, pogotovo za jednog diplomatskog predstavnika, pri susretu se zainteresirao za mladića i pozvao ga na piće izvan službenih prostorija veleposlanstva. Prema Nacionalovim izvorima, ponovni, dogovoreni susret hrvatskog konzula i maloljetnog mladića dogodio se samo nekoliko dana poslije, premda je u svom iskazu djelatnicima unutarnjeg nadzora Ministarstva vanjskih poslova Badanjek tvrdio da je do tog susreta došlo slučajno, da su se, tobože, on i mladić slučajno susreli u gradu. U poslijepodnevnim satima sjeli su na piće, što je potrajalo do kasne večeri, a tom prigodom Badanjek je mladića pozvao na sljedeći susret u svoj iznajmljeni stan, smješten u centru Skopja, u blizini Univerzalne sale, mjesta održavanja svih većih koncerata u gradu. Međutim, kad je maloljetni N. I. te večeri pristigao kući, majka se počela raspitivati zašto se i s kim zadržao tako dugo u gradu, a kad joj je sin napokon priznao što se dogodilo, bila je užasnuta ponašanjem hrvatskog diplomata, pogotovo nakon što je saznala da je Vladimir Badanjek njezinog sina otvoreno pozvao k sebi u stan. Budući da je i sama hrvatska državljanka, nakon dužeg razmišljanja otklonila je ideju da se obrati makedonskoj policiji, jer je zaključila da je konzulovo ponašanje sramotno za zemlju u čijoj je službi. Drugog jutra nazvala je hrvatsko veleposlanstvo u Skopju i zatražila hitan razgovor s veleposlanikom Aleksandrom Miloševićem. U razgovoru s njim reagirala je iznimno emotivno i uzbuđeno, te je inzistirala da se konzula Badanjeka kazni i da mu se onemogući svaki daljnji kontakt s njezinim sinom. Uskoro je o svemu bio obaviješten i mladićev otac, pa je oboje roditelja vrlo burno reagiralo na ono što su dotad saznali o susretima njihova maloljetnog sina i hrvatskog konzula, sumnjajući da im možda sin nije do kraja priznao sve što se događalo između njega i trostruko starijeg hrvatskog diplomata.

U međuvremenu, veleposlanik Aleksandar Milošević cijeli je neugodni slučaj prijavio nadređenima u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu, a o svemu su hitno obaviješteni i djelatnici MVP-ove Uprave za sigurnosnu analitiku, komunikaciju i zaštitu, koji se, među ostalim, brinu i za zaštitu diplomatskih predstavnika u stranim zemljama. Nakon mukotrpnih konzultacija i diskretnih razgovora s roditeljima maloljetnog N. I., koji su inzistirali na tome da Vladimir Badanjek što prije napusti Skopje, donesena je odluka da se kontroverznog konzula povuče iz makedonske prijestolnice, ali da se to učini u najvećoj diskreciji i podalje od očiju javnosti. Budući da je Badanjek u srpnju 2004. tek stupio na četverogodišnji mandat u Skopju, a da bi njegovo službeno povlačenje nakon samo nekoliko mjeseci prouzročilo mnoga nagađanja i u hrvatskim i u makedonskim diplomatskim krugovima, Badanjeku je ponuđen tehnički gledano relativno častan uzmak – dogovoreno je da sam zatraži povlačenje u Zagreb, tobože “iz obiteljskih razloga”.

Tako se Vladimir Badanjek 26. ožujka vratio u Zagreb i stavio na raspolaganje za novu preraspodjelu. U međuvremenu, među zaposlenicima u zgradi Ministarstva vanjskih poslova na zagrebačkom Zrinjevcu pronijele su se glasine o pravim razlozima Badanjekovog povlačenja iz Skopja u Zagreb, tako da je stvorena mučna atmosfera u kojoj mnogi šutke prolaze pored njega po hodnicima ministarstva, a gotovo ga nitko ne želi primiti u svoju sobu. Istodobno, zbog cijelog slučaja neizvjesna je i njegova daljnja diplomatska karijera, odnosno pitanje je hoće li i pod kojim okolnostima biti preraspoređen na novu dužnost, odnosno biti poslan u konzularni odjel hrvatskog veleposlanstva u nekoj drugoj stranoj zemlji. U svakom slučaju, Badanjekovi kolege i nadređeni u MVP-u ističu da je riječ o iznimno neugodnom incidentu, a pogotovo se negativno ocjenjuje to što je kao diplomatski predstavnik ušao u rizičnu situaciju znajući da je 17-godišnji N. I. maloljetan.

BADANJEKOV FAUX PAS
Pri susretu s mladićem N. I. Badanjek se zainteresirao za njega i pozvao ga na piće izvan veleposlanstva

KOLEGE IZOLIRALE BADANJEKA
Među zaposlenicima u zgradi MVP-a na Zrinjevcu pronijele su se glasine o razlozima povlačenja konzula

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika