Objavljeno u Nacionalu br. 492, 2005-04-19

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Butkoviću ovrha na 380.000 kn zbog neplaćanja poreza državi

Krugovi bliski Vladi Nacionalu su potvrdili da je Ministarstvo financija Davoru Butkoviću, kolumnistu Jutarnjeg lista, blokiralo žiro-račune zbog poreznog duga koji je dosegao oko 380 tisuća kuna. Ministarstvo financija odlučilo se na ovršni postupak radi naplate Butkovićevih poreznih dugova zato što se on u više navrata nije odazvao upozorenjima da podmiri nastali dug. To praktično znači da sve uplate koje Butković prima on više ne može podići s računa, nego se one automatski skidaju s računa i uplaćuju u državni proračun. Butković je u poreznom sustavu registriran i kao obveznik PDV-a, jer najveći dio svojih primanja ostvaruje u obliku honorara, preko žiro-računa. Butković posjeduje tri žiro-računa u Hypo Alpe Adria banci, te jedan u Zagrebačkoj banci. Proteklih godina prosječno je mjesečno preko tih računa primao oko 140 tisuća kuna. Taj novac zarađuje u Jutarnjem listu pišući kolumne i osobne dojmove o vinima koja kuša u zagrebačkim restoranima. Međutim, u siječnju 2005. poslodavac mu je uplatio tek nešto više od 63 tisuće kuna na jedan od tih žiro-računa. Moguće je da mu je poslodavac smanjio primanja nakon što je otkriveno da je sudjelovao u mutnim investicijama u Pragu s osobom koju se sumnjičilo za otmice djece radi odvođenja u opskurnu sektu, te da je suptilno podmitio Sanju Živković, dužnosnicu hrvatske ambasade u Pragu, osobnim automobilom Volkswagen Bubom. Taj je automobil Butković kupio 2003., te na njega uredno platio porez, stoji u podacima Ministarstva financija. Sanja Živković smjesta je po otkriću afere smijenjena.

Nedugo po izbijanju tzv. praške afere, tijekom koje je otkriveno da je Butković opskurnoj sekti posudio 250 tisuća eura, Porezna uprava počela se zanimati kako je zaradio taj novac, te plaća li Butković uredno porez. Zasad poreznici sumnjaju da Butkovićeve porezne prijave i ukupno plaćen porez nisu usklađeni. U tijeku istrage tog slučaja još će detaljno provjeriti njegovo osobno knjigovodstvo, kako bi vidjeli je li Butković prijavio troškove koji bi smanjili njegove porezne obaveze. Butković sa suprugom živi u luksuznoj vili na Pantovčaku, iako je i dalje prijavljen u Rendićevoj 20. Moguće je i da će narasle porezne dugove Butkoviću također podmiriti poslodavac Ninoslav Pavić. Njemu bi najmanje odgovaralo da ga drugi uposlenici njegova koncerna EPH počnu potiho ogovarati da ga njegov kolumnist, koji javnosti drži lekcije o moralu i sugerira kojim bi pravcem trebala ići državna politika, neizravno dovodi u neugodnu poziciju jer državi ne želi plaćati dospjele obaveze.

Vezane vijesti

Nadnica za obmane: Butkovićeva mjesečna plaća 126.000 kuna

Nadnica za obmane: Butkovićeva mjesečna plaća 126.000 kuna

Davor Butković, komentator Jutarnjeg lista u svojem današnjem komentaru ponovno je napisao jednu laž. Tvrdio je da je ubijeni Ivo Pukanić zbog svojih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika