Objavljeno u Nacionalu br. 492, 2005-04-19

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Malčić traži proširenje ovlasti na sudstvo

U pripremi izvješća pučki pravobranitelj Jurica Malčić otvorit će u Hrvatskom saboru i pitanje proširenja svog utjecaja na sudsku vlast. Iako je dugotrajnost sudskih postupaka, osim za same građane, jedan od najvećih problema u ispunjavanju kriterija za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, nasuprot praksi u većini europskih zemalja, institucija pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj dosad nije imala nikakvog utjecaja na sudsku vlast. S druge strane, najveći broj predmeta koji stiže pučkom pravobranitelju vezan je upravo za to područje.
S obzirom na to da je pučki pravobranitelj ustavna kategorija, proširenje njegovih ovlasti zahtijevat će i promjenu Ustava. Doduše, kako je Malčić izjavio za Nacional, on neće samo zbog toga zahtijevati promjenu Ustava. Jednostavno, predložit će da se ta dopuna unese u trenutku kada će se Ustav mijenjati zbog njegova prilagođavanja standardima Europske unije, što će se ionako morati učiniti.
Izvjesno je da će Malčić u Hrvatskom saboru zatražiti da mu se rebalansom proračuna osigura dodatnih gotovo 700.000 kuna, a tražit će, pozivajući se na praksu u zemljama približne veličine, da mu se dopusti udvostručenje broja suradnika sa sadašnjih 15 na buduća 32. Isto tako, očekuje se da će prema zakonskim promjenama u drugoj polovici umjesto dosadašnja tri dobiti pet zamjenika od kojih bi jedan bio imenovan za oružane snage i sigurnosne službe, a drugi za lokalnu samoupravu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika