Objavljeno u Nacionalu br. 492, 2005-04-19

Autor: Dragan Đurić

GAZETA

Hrvatski policajci otišli u mirovnu misiju na Cipar

Prošle srijede, 13. travnja ove godine, načelnik Odjela za europske integracije i mirovne misije MUP-a Marko Kričančić ispratio je prvi policijski tim u sastavu Mladen Vrtarić i Nenad Tuškanac, koji je otišao na godinu u mirovnu misiju na Cipar. Riječ je o državi-otoku Europske unije u istočnom dijelu Sredozemlja koju od 1974. godine dijeli zelena linija na turski i grčki dio otoka. Doduše, u toj bivšoj britanskoj koloniji, misija UN-a uspostavljena deset godina ranije, još 1964. godine.
Unatoč izostanku konačnog političkog rješenja na tom podijeljenom otoku, Cipar je prošle godine ipak uspio ući u Europsku uniju, a zadnje se vrijeme sve veća pozornost počela posvećivati pokušaju zamjene vojnih snaga UN-a, policijskim ekipama u što se uključila i Hrvatska. Hrvatska je tako postala i prva zemlja, koja će na Cipru imati dva tima, jedan u vojnoj, a drugi polcijskoj komponenti misije. Naime, od 21. rujna prošle godine na Cipru se nalaze već dvojica pripadnika hrvatskih oružanih snaga kao stožerni časnici.
Osim Hrvatske na Cipru su u okviru vojne komponete zastupljene snage iz Argentine, Austrijr, Finske, Kanade, irske, mađarske, Velike Britanije i Slovačke, dok su policijski timovi iz Nizozemske, Australije i Indije.
U svakom slučaju, Hrvatska postaje zbiljan partner međunarodne zajednice u mirovnim misija. Nakon uspješnog sudjelovanja u misija NATO-a u Afgtanistanu, hrvatski će promatrači uskoro biti raspoređeni u mirovnim msijama UN-a na Golanskoj visoravni, te u Libanonu. Istodobno će se policijskim timovi poslije Cipra, zaputi i na Kosovo, a očekuje se da će trojica policijskih instruktora obučavati iračke policajce u Jordanu.
Prema riječi Vrtarića, voditelja ovog malog tima, koji će na Cipru obavljati ulogu časnika za vezu, hrvatski su policajci prošli obuku u taktičko-simulacijskom sjedištu Hrvatske vojske, gdje su bili upoznati i načinom rada u mirovnim misijama. Prije toga je s kandidatima obavljen i telefonskih razgovor sa sjedištem mirovnih misija UN-a u kojima je provjereno njihovo vladanje engleskim jezikom.
Osim normalne plaće, dvojica hrvatskih policajaca će na Cipru dobivati i dnevnicu 36 dolara, kao polovicu iznosa od terenskog dodatka predviđenog u policiji koji iznosi 170 kuna. Drugim riječima, uz plaću mjesečno će dobivati i dodatnih 1,5 od tisuća dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika