Objavljeno u Nacionalu br. 494, 2005-04-03

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

U američkoj vojsci sve veći broj poginulih žena

Iako žene prema američkom zakonu ne smiju sudjelovati u napadačkim vojnim akcijama, niti imaju pristup u pješadijske, marinske i komandoske postrojbe, sve ih je više i među žrtvama tog sukoba. Do sada je u Iraku u borbenim operacijama poginulo 35 žena, dok je 271 ozlijeđena, od toga nekoliko vrlo teško pa su im amputirane ruke i noge. Sve je to stoga što Irak nije uobičajeno bojište gdje se zna gdje je borbena linija, nego su se Amerikanci suočili s vrlo smjelom gerilom koja napada američke vojnike gdjegod stigne, a osobito često konvoje, usamljene patrole, odvojene kontrolne točke, gdje se nalaze i ženske pripadnice američke vojske.
Postotak poginulih i ozlijeđenih žena s obzirom na cjelokupne američke žrtve od 1500 poginulih američkih vojnika i 11.600 ozlijeđenih nije osobito visok, ali je broj poginulih pripadnica američke vojske znatno veći nego u ranijim sukobima. U Zaljevskom ratu poginule su četiri pripadnice američke vojske, a to su bile članice posada helikoptera ili vozačice kamiona i bolničkih kola, nastradale prilikom prebacivanja trupa ili izvlačenja ranjenika s bojišnice. Tijekom Vijetnamskog rata poginulo je osam bolničarki pripadnica američke vojske.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika