Objavljeno u Nacionalu br. 495, 2005-05-10

Autor: Dragan Đurić

GAZETA

Bandić sam pobjeđuje

Prema posljednjoj anketi agencije Markotel, Milan Bandić s SDP-ovom listom, na kojoj su i predizborni koalicijski partneri iz HSU-a i HSS-a, mogao bi se sljedeće nedjelje izboriti da samostalno formira lokalnu vlast u Zagrebu. Naime, ovo preliminarno istraživanje mogućih rezultata predstojećih lokalnih izbora, koje smo neslužbeno saznali od dviju stranaka, govori da bi SDP mogao osvojiti čak 42,46 posto, dok njegov najozbiljniji protivnik HDZ ne bi osvojio ni drugo mjesto, već bi s 14,15 posto glasova bio trećeplasiran.

Markotelova anketa, u kojoj je bilo uključeno 600 ispitanika sa 16 posto glasova na drugo mjesto smješta HSP. HNS, dosadašnji koalicijski partner SDP-a, četvrti je sa 11,37 posto glasova potpore. Ukratko, D’Hondtovom metodom ova je SDP-ova lista, prema tim rezultatima, na samoj granici da dobije dovoljan broj zastupnika u Gradskoj skupštini za samostalno sastavljanje gradske vlade. S druge strane, kao ništa manje važan pokazatelj ove ankete, pada u oči drugo mjesto HSP-a, dok je HDZ u padu. Prema ovim najavama, totalni debakl doživjet će iznenađenje predsjedničkih izbora Boris Mikšić, koji ne dobiva samo 1,2 posto glasova, kao i neovisna kandidatkinja Tatjana Holjevac.

Budu li rezultati samih izbora slijedili ovaj trend, mogla bi postati bespredmetnom rasprava o HNS-ovu uvjetu za ulazak u zagrebačku gradsku vlast – da Bandić ne bude nominiran za budućeg gradonačelnika.

I SDP-ove preliminarne procjene uoči predstojećih lokalnih izbora, osim pobjede u Zagrebu, govore u prilog pobjedi oporbe, što bi trebao biti uvod u njenu pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima. Pojednostavljeno rečeno, nakon što je oporba, teniskim rječnikom rečeno, na predsjedničkim izborima pobjedom predsjednika Stjepana Mesića dobila gem, a na lokalnim izborima dobije set, na prijevremenim parlamentarnim izborima očekuje da dobije i meč.

Prema najoptimističnijim procjenama iz SDP-ove analize, zasnovane na višegodišnjem praćenju trendova na hrvatskoj političkoj sceni, oporba bi mogla pobijediti u čak 16 od ukupno 21 županije na koliko ih je trenutačno podijeljena Hrvatska, uključujući i grad Zagreb. U drugoj varijanti ta analiza preciznije predviđa sigurnu pobjedu desne opcije u pet županija, lijeve opcije u pet županija, dok u pet županija procjenjuje vjerojatnu pobjedu lijeve opcije, a u preostalih šest ishod još uvijek drži neizvjesnim. Na neizbježnim prijevremenim parlamentarnim izborima, prema analizi, očekuje se pobjeda oporbe.

Te parlamentarne izbore, doduše, SDP očekuje tek početkom sljedeće godine. Žurbe neće biti ni u oporbenim, ni u HDZ-ovim redovima. Glavni razlog te suzdržanosti i dalje je vezan uz osiguravanje uvjeta svim aktualnim zastupnicima za dobivanje saborske mirovine, saznao je Nacional iz izvora bliskih SDP-u.

Zakon propisuje da svaki zastupnik mora odraditi najmanje dvije godine i jedan dan u saborskim klupama da bi stekao pravo na tu privilegiju. Stoga u stranačkim vodstvima strahuju da bi im vlastiti zastupnici mogli okrenuti leđa i otkazati poslušnost budu li inzistirali na prijevremenim izborima prije no što se ispuni taj uvjet.

Dio Račanovih kritičara uvjeren je da upravo u tome treba tražiti i razloge njegove blagonaklonosti i potpore premijeru Ivi Sanaderu upakirane u priču o konsenzusu i savezništvu vladajuće većine i oporbe oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Prema Nacionalovim izvorima, iza sklapanja širokog saveza za Europu, osim zalaganja za što brže približavanje Hrvatske Bruxellesu, krije se i čista politička računica koja Sanaderovoj vladi produljuje agoniju.

Premda je i u samom SDP-u bilo ozbiljnih nesuglasica oko sastavljanja liste za grad Zagreb, jer su se Željka Antunović i stranački oponenti Milana Bandića, aktualnog predsjednika zagrebačke organizacije, osjetili iznevjerenima, njihov predsjednik Ivica Račan nije želio ulaziti u rizik otvaranjem fronte prema Bandiću. Prema Nacionalovim izvorima, nije želio upasti u sličnu zamku u kojoj se našao premijer Ivo Sanader izbacujući iz HDZ Branimira Glavaša, čovjeka koji mu je osigurao pobjedu nad Ivićem Pašalićem u HDZ-u.

Kako tvrde njegovi bliski suradnici, Račan je procijenio da bi, ako se odrekne Bandića, mogao ugroziti apsolutnu pobjedu u gradu Zagrebu, osvajanje 26 od ukupno 51 zastupničkog mjesta u Gradskoj skupštini.

U Osječko-baranjskoj županiji, primjerice, pobjeda HDZ-a bila je gotovo sigurna, a sada je postala neizvjesna. Procjene govore da tamo može pobijediti i Glavaševa i HDZ-ova lista, a više nije isključena ni mogućnost da oporba ostvari najbolji rezultat.

Dok je Račan u Zagrebu davanjem podrške Bandiću izbjegao raspršivanje biračkih glasova, u Osijeku će krenuti u drugi eksperiment. Nakon što je predsjednika osječkog odbora SDP-a Zvonka Eraka gurnuo na izbornu listu za županijsku skupštinu, na vrh liste za gradsku skupštinu stavio je 33-godišnju osječku liječnicu Biljanu Borzan, Srpkinju rođenu u Osijeku, koja ga nije napustila ni za vrijeme rata, što bi tom gradu, kako smatraju u SDP-u trebalo vratiti multietničko lice koje je imao prije rata.

Novo žensko lice Račan će suprotstaviti HDZ-ovom županu i u Sisačkoj-moslavačkoj županiji Đuri Brodarcu. To je Marina Lovrić, mlađa žena iz poslovnog svijeta. U SDP-u smatraju da bi ona nakon 15 godina mogla nagovijestiti preokret na sisačkom području, koje poslije Vukovarsko-srijemske županije ima najslabije gospodarske rezultate.

SDP, koji se za ove lokalne izbore od svih stranaka najviše pripremao, ima ambiciju sudjelovati u očuvanju svih županija u kojima je oporba dosada obnašala vlast, ali i pokušati im pridodati neku od tradicionalno HDZ-ovih uporišta. U njih se sprema uložiti četiri milijuna kuna, a to bi, kako smatraju SDP-ovi analitičari, bio i najbolji uvod u pripremu kampanje za prijevremene parlamentarne izbore na kojima, također, planiraju pobijediti.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika