Objavljeno u Nacionalu br. 330, 2002-03-12

Autor: Berislav Jelinić

Račune u bankama otvorilo samo 17.000 poduzeća

Račune u bankama otvorilo samo 17.000 poduzeća

Račune u bankama otvorilo samo 17.000 poduzeća

Do prošlog petka samo su 16.874 pravne osobe, u okviru reforme platnog prometa, prenijele svoje račune iz Fine (bivšeg Zavoda za platni promet) u banke. U bankama je i prije bilo otvoreno 51.000 računa obrtnika, te nešto manje od dvije tisuće računa tzv. slobodnih zanimanja, koji su i prije mogli svoj platni promet obavljati preko banaka.
Inače u ZAP-u je bilo otvoreno više od 230 tisuća računa koje je otvorilo 195 tisuća pravnih osoba. Od toga je 55 tisuća računa (46 tisuća pravnih osoba) bilo blokirano, a od ostalih nije poznato koliko će ih uopće prenositi račune u banke, budući da možda sa svojim poduzećima i ne posluju, nego ih samo imaju. Oni koji ipak imaju namjeru nastaviti poslovanje, moraju račune otvoriti do četvrtka, inače će im poslije novac na računu, ako ga imaju, biti blokiran. Zasad je samo Raiffeisen banka, prije petnaestak dana, objavila da broj otvorenih računa: od oko 2000 računa više od pola su novi komitenti, koji se dobrim dijelom odlučuju voditi platni promet preko Interneta, što ima ta banka omogućava. Prema broju računa otvorenih u Zagrebačkoj i Privrednoj banci, te dvije banke uglavnom zadržavaju svoj udio, koji je otprilike trećina odnosno četvrtina tržišta.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika