Objavljeno u Nacionalu br. 330, 2002-03-12

Autor: Berislav Jelinić

KUPONSKA PRIVATIZACIJA

I Velebit uskoro postaje zatvoreni investicijski fond

I Velebit uskoro postaje zatvoreni investicijski fond

Nakon Središnjeg nacionalnog fonda, Expandije i Dom fonda, i Velebit bi uskoro mogao postati zatvoreni investicijski fond, uz izlaznu naknadu od 54 milijuna kuna. Ovih dana istječe 90 dana najviše cijene od 70 kuna, koju su dionice PIF-a Velebit imale 12. prosinca te se očekuje da će, ako žele da im to uđe u prosjek tzv. izlazne cijene, čelnici toga fonda Komisiji za vrijednosne papire morati predati zahtjev za pretvorbu u zatvoreni investicijski fond. Očekuje se da će tada pasti cijene njegovih dionica od 10 do 15 posto, jer toliki će postotak imovine društva za upravljanje fondovima izvući iz samih fondova.
O čemu je riječ? Naime, prema propisima, kad se privatizacijski investicijski fond, u koji su svoje vouchere prenijeli oni koji su ih dobili u kuponskoj privatizaciji prije nekoliko godina, pretvara u “normalni” fond onda oni koji su ga vodili mogu naplatiti rezultate svog upravljanja. Ako su povećali vrijednost imovine fonda, onda to žele i naplatiti. Povećanje vrijednosti izračunava se tako da se uzme tromjesečni prosjek cijene dionica fonda na samom početku trgovanja, kad su uobičajeno imali cijene do desetak kuna, i u posljednjih tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva. U posljednje su vrijeme PIF-ovima cijene letjele u nebo, a zatim naglo padale kad su se pretvarali u zatvorene investicijske fondove.
I Velebit uskoro postaje zatvoreni investicijski fond Nakon SNF-a i Expandije, prošli je tjedan i Dom fond predao takav zahtjev Komisiji za vrijednosne papire. SNF je, podsjećamo, dobio dozvolu od Komisije i njime se više ne trguje u PIF kotaciji, dok Expandia još nije. Svim fond-menadžerima je očigledno bio cilj da se razdoblje od 10. prosinca, kada je započeo zadnji rast cijena njihovih dionica, nađe u onih zadnjih 90 dana trajanja fonda, čija prosječna cijena u odnosu na prvih 90 dana od izlaska na burzu, određuje najvažnije za fondove – naknadu za upravljanje. Ona predstavlja najviše 30 posto te razlike. Pola iznosa se isplaćuje u gotovini, a pola izdavanjem novih dionica Fonda u korist Društva.
Očito je, dakle, da su u fondovima procijenili da u sljedećem razdoblju neće doći do rasta cijena njihovih dionica koji bi nadmašio njihov strelovit uspon iz prosinca prošle godine. SNF se potkraj siječnja prvi odlučio na taj korak, jer su njegove dionice već u studenome prošle godine ostvarile velik rast i zajedno s prosječnom cijenom iz prosinca i dijela siječnja daju visoku izlaznu cijenu od gotovo 65 kuna. Nakon toga cijena SNF-a se strmoglavila sa 77, koliko je vrijedila na početku siječnja na samo 50 kuna. Budući da je upravo ta dionica vukla i ostale PIF-ove proteklih mjeseci, to je povuklo dolje i cijene ostalih fondova.
U međuvremenu, tek što su se fondovi oporavili, od arbitražnog suda HGK-a stiglo je neočekivano negativno rješenje za PIF-ove, u slučaju njihove tužbe protiv HFP-a. To je samo ubrzalo odluke fondova o transformaciji te se sada čeka zahtjev Velebita za transformacijom u ZIF.
U slučaju Velebita, zbog njegove vrlo niske prosječne cijene iz prva tri mjeseca, koja je bila između šest i sedam kuna, ta naknada će najvjerojatnije iznositi nešto manje od 16 kuna po dionici, odnosno oko 54 milijuna kuna, što predstavlja relativno visokih 16 posto ukupne imovine fonda. Kada bi se to usporedilo s rezultatima ostalih fondova, vidjelo bi se da će Velebit uspjeti naplatiti najvišu naknadu u odnosu na imovinu samog fonda.
Iako je Dom fond uspio ostvariti najviši apsolutni iznos naknade, gotovo
130 milijuna kuna, to predstavlja tek nešto više od 10 posto imovine društva.
Nešto bolji rezultat od Velebita ima SNF zbog veće izlazne cijene, a Expandia će svom društvu donijeti najmanju naknadu. Njezine dionice imale su najbolji prosjek u prva tri mjeseca trgovanja, oko 14 kuna, a izlazna cijena je relativno niska i vjerojatno
će biti negdje između 52 i 53 kune. Zbog toga je mala i razlika između ta dva
prosjeka, što donosi naknadu od oko 11 kuna po dionici, odnosno 45 milijuna kuna. Što se tiče utjecaja transformacije PIF-ova na njihove cijene, trenutačni pad će kratko trajati, jer je realna vrijednost svakog PIF-a i nakon povlačenja naknade puno veća od njihove trenutne tržišne vrijednosti.

Vezane vijesti

Mladineo otišao, agresivni interesni lobiji ostali

Mladineo otišao, agresivni interesni lobiji ostali

U povodu medijskih tvrdnji kako je protiv novoimenovane direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanje Kalambure podignuta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika