Objavljeno u Nacionalu br. 329, 2002-03-05

Autor: Berislav Jelinić

TRAG NOVCA

Mol zainteresiran za Inu zbog udjela u Janafu

Prošlog su tjedna predstavnici mađarskog monopolista Mola ipak posjetili Hrvatsku

Vesna Trnokop Tanta - direktorica JanafaVesna Trnokop Tanta - direktorica Janafa

Prošlog su tjedna predstavnici mađarskog monopolista Mola ipak posjetili Hrvatsku, sastali se s direktorom Ine Tomislavom Dragićevićem, direktoricom Janafa Vesnom Trnokop Tanta, te s predstavnicima Vlade u Ministarstvu gospodarstva, iako im je postalo jasno da sugovornika koji odlučuje o prodaji Ine zapravo nemaju, zbog krize Vlade. Dvije godine nakon pokušaja Davora Šterna u spajanju Ine s Molom, Ivica Račan ubrzava donošenje nejasnog zakona o privatizaciji Ine u kojem je jedna od varijanti ulazak u strateško partnerstvo s Molom.
Međutim, Mol nije zainteresiran više za onu varijantu spajanja od prije dvije godine – ne vjeruje se da bi njegovi dioničari odobrili zamjenu dionica. Mol je u ovom trenutku možda čak više zainteresiran za ulazak u Janaf, gdje je udio također htio kupiti već 1996. godine ali ga je vlada Zlatka Mateše odbila. Osim toga regija se više otvorila pa je zainteresiran i za samostalan ulazak na srpsko tržište, bez pomoći Ine, budući da je jedna od opcija ulaska na srpsko tržište kupnja Beopetrola, bivše Inine imovine. Uz to, otvara se i tržište Bosne i Hercegovine.
Premijer srpskog entiteta u BiH Mladen Ivanić izjavio je da rafinerija u Bosanskom Brodu ide u privatizaciju već ove godine. Od ruskih kompanija za privatizaciju su najviše zainteresirani TKN i Yukos, koji navodno u dobrom dijelu stoji iza Mola. Mađarski Mol ponovno se natječe i za kontrolu nad Rafineria Gdanska, drugom po veličini naftnom kompanijom u Poljskoj, izjavio je Maciej Gierej, šef Nafte Polska, holdinga za naftnu privatizaciju.
Idućeg mjeseca Mol planira prodati jednogodišnje i trogodišnje obveznice u vrijednosti 30 milijardi forinti (107,5 milijuna dolara) u sklopu programa financiranja teškog 100 milijardi forinti, a taj mu je kapital potreban za spomenute privatizacije: Mol je, naime, objavio da će prihodi od plasmana obveznica biti iskorišteni za financiranje akvizicija u Poljskoj, SR Jugoslaviji i Hrvatskoj.
Mol je u četvrtom kvartalu poslovao s dobiti nakon što je pala cijena uvoznog plina, čime su smanjeni gubici plinskog dijela kompanije koji Mol namjerava prodati Vladi. Molov partner Yukos planira već ove ili sljedeće godine u kotaciju Londonske ili Newyorške burze.

Vezane vijesti

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako smjenjivanje predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta nije predmet razgovora dvaju strateških… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika