Objavljeno u Nacionalu br. 332, 2002-03-26

Autor: Berislav Jelinić

TRAG NOVCA

I Slavonska banka prodana s greškom: DAB odbio mirenje s Hypo bankom na Arbitražnom sudu

I Slavonska banka prodana s greškom: DAB odbio mirenje s Hypo bankom na Arbitražnom sudu

Na Arbitražnom sudištu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Marinko Filipović, direktor Agencije za osiguranje štednje, odbio je ugovorom predviđeni prijedlog za mirenje klagenfurtske Hypo banke u slučaju kupnje dionica Slavonske banke iz Osijeka. Filipović je uputio “tužitelja” da se obratio na krivu adresu, da DAB s time nema ništa i da DAB odgovara samo Vladi a ne Arbitražnom sudištu. Stoga bi sljedeća adresa na koju bi Filipović mogao pisati pismo Arbitražno sudište u Londonu.

Riječ je o javnosti već poznatom slučaju, kad je u Slavonskoj banci nakon prodaje pronađeno da neki plasmani klasificirani u A nipošto ne mogu biti tako rangirani, iz čega je proistekao gubitak koji se već popeo do 35 milijuna eura. Ako je vjerovati Hypo banci, Riječka banka nije dakle jedini “mačak u vreći” prodan stranim investitorima uz jamstvo da je sve u redu. To stavlja u sasvim novu poziciju buduće privatizacije Croatia osiguranja, pa čak i Ine te HEP-a, budući da se ne zna što će se tek ondje naći, i kojim due diligenceom.

U slučaju Slavonske banke, kaže Hypo, od trenutka izdavanja Letter of information došlo je do poslovnih aktivnosti kojima su prekršene odredbe ugovora, a koje za posljedicu imaju štetu na strani kupca. Plasmani šećerani u Virovitici i županjskoj Sladorani svrstani su u skupinu A, a morali su biti svrstani najmanje u D, zbog čega je izostalo izdvajanje propisanih rezervacija. Nije riječ o lažnom prikazivanju robe, nego je – smatra Hypo – iznevjereno jamstvo iz ugovora kojim je kupac pridobiven za kupnju.

U cijeloj se priči spominje i tiha sanacija IPK Osijek, posebno Tvornice šećera u tom gradu, a vrijedi zapaziti da je Hrvatska narodna banka u reviziji Slavonske banke ustanovila kako ona – iz spomenutih razloga – za 2000. godinu nije poslovala s dobitkom nego s gubitkom većim od 300 milijuna kuna pa je spašena dokapitalizacijom od strane Hypo banke.

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika