Objavljeno u Nacionalu br. 334, 2002-04-09

Autor: Nacionalova redakcija

GOSPODARSKI KREDITI

Vlada je ponovno široke ruke u izdavanju državnih jamstava

Godina gospodarske recesije, 1999. godina, bila je također i godina vrlo ekstenzivnog izdavanja državnih jamstava

Godina gospodarske recesije, 1999. godina, bila je također i godina vrlo ekstenzivnog izdavanja državnih jamstava, kojima su se koristila kako državna tako i privatna poduzeća kad im banke ne bi htjele odobriti kredit ako država ne jamči za njegovu otplatu. Na državna je jamstva nedavno skrenuta pozornost javnosti kad su dodijeljena “Viktoru Lencu” za ukupne kredite od 22 milijuna eura (oko 165 milijuna kuna), zatim za kredit Riječkoj banci za likvidnost veći od 800 milijuna kuna. Provjerom podataka, međutim, da se ustanoviti da je hrvatska vlada ponovo vrlo široke ruke u odobravanju jamstava.
Tako je u 2001. godini izdano više od 4 milijarde kuna financijskih jamstava, od kojih za kredite domaćih banaka oko 2,6 milijardi kuna, a za kredite inozemnih gotovo 1,5 milijardi kuna (još je izdano više od šest milijardi kuna jamstava za gradnju brodova). Mnoga od jamstava domaćih banaka izdana su jer su dospjela na naplatu stara jamstva, dužnik kredit još ne može vraćati, pa se država uspjela s bankom dogovoriti o produženju roka. No, 630 milijuna kuna porezni su obveznici bili prisiljeni isplatiti kreditorima, a sličan se trend nastavlja i ove godine, u kojoj je već isplaćeno dospjelih više od sto milijuna kuna, uglavnom kamata koje poduzeća iz poljoprivrede i turizma ne mogu servisirati.
Tajna izdavanja jamstava je u pokušaju države da velikim investicijama javnih poduzeća pokrene gospodarstvo. Koliko tome kreditori vjeruju pokazuje činjenica da za povrat svog novca traže državni potpis. Tako je valjda nedavno HBOR-u odobrila jamstvo u visini 892 milijuna kuna za financiranje programa obnove.
Hrvatske željeznice u ovoj godini planiraju investirati na četiri koridorske pruge oko milijardu kuna (do 2006. godine gotovo šest milijardi kuna), dobrim dijelom iz kredita Svjetske banke, za čiju otplatu jamči država. Nedavno su “Končar”, “Gredelj” i HŽ potpisali ugovor u visini 10 milijuna eura o isporuci vagona, koji kreditom financiraju IBRD i EBRD, uz državno jamstvo (doduše, ti su krediti vrlo povoljni).
Nedavno je dodijeljeno državno jamstvo za kredit Deutsche Bank od 150 milijuna dolara (oko 1,2 mlrd. kuna) za autocestu Zagreb Split, za isti se projekt priprema jamstvo za novi kredit od 150 milijuna eura, tu je i jamstvo za HEP-ovo Ernestinovo (50 milijuna dolara). Najveća je nevolja, a na koju upozoravaju ekonomski analitičari, što uopće ne postoji jedinstvena statistika svih državnih dugova i dugova državnih poduzeća, odnosno fondova i agencija, čije eventualne neuspjehe porezni obveznici očito neće moći izbjeći.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika