Objavljeno u Nacionalu br. 337, 2002-04-29

Autor: Nacionalova redakcija

NOVI GAF NA VLADINOJ SJEDNICI

Mate Crkvenac u procjeni rada Porezne uprave pomiješao indekse i postotke tvrdeći da su prihodi narasli za nevjerojatnih 138 posto

Iako je vijest nevjerojatna, većina ju je novina i agencija prenijela

Mate Crkvenac, ministar financija.Mate Crkvenac, ministar financija.Nema dileme da je Mato Crkvenac, ministar financija, to rekao. Iako je vijest nevjerojatna, većina je novina i agencija prenijela. Na sjednici Vlade posvećenoj sivoj ekonomiji, Crkvenac je pohvalio rad Porezne uprave u utjerivanju poreza, te kako su tome zahvaljujući prihodi u prvom kvartalu ove godine u odnosu na lanjske porasli “za 138 posto”. Premda se izvještaji razlikuju u tome je li Crkvenac rekao “porezni” ili “proračunski” prihodi, u oba bi se slučaja radilo o svjetskom fenomenu vrijednom ozbiljne ekonomske analize.
Prva je pretpostavka dobronamjernih analitičara bila da su ili izvještači ili Crkvenac zamijenili indeks i postotak, kao što je premijer Ivica Račan, u svojem već oprostivom nerazumijevanju stvari o kojima govori, u jednoj televizijskoj emisiji nekoliko puta najavljivao gospodarski rast od 107 posto (a ne indeks rasta od 107 posto). No, rast poreznih ili proračunskih prihoda od 38 posto (indeks 138) u četvrtini godine također bi bio značajan fenomen.
Rješenje zagonetke otežano je činjenicom da Ministarstvo financija već debelo kasni s objavljivanjem podataka o stanju državnih financija, koje su ionako netransparentne osnivanjem paradržavnih fondova, neprestanim mijenjanjem poreznih stopa i reorganizacijama. Upravo je u tome, otkrilo se, i rješenje “enigme Crkvenac”. Nikakav pojačani rad Porezne uprave nije donio povećanje proračunskih prihoda od 138 posto, nego godinu dana prije u proračun nisu bili uključeni doprinosi (za mirovinsko i zdravstveno), a ove godine doprinosi direktno idu u Riznicu Ministarstva financija, dakle u državni budžet. Na taj je način, mehaničkim zbrajanjem, nešto što je više-manje jednako kao i lani odjednom naraslo 138 posto.

Vezane vijesti

Osnovana udruga HR+

Osnovana udruga HR+

Vodeći SDP-ovi stranački ekonomisti osnovali su prije nekoliko dana udrugu Napredna Hrvatska HR+. Na čelu joj je bivši SDP-ov ministar financija Mato… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika