Objavljeno u Nacionalu br. 337, 2002-04-29

Autor: Nacionalova redakcija

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

Uskoro će se razmatrati monopol EPH, Plive i TDR-a

U Agenciji najavljuju da će pod povećalo staviti i tržište novina zbog činjenice da su izdavači i vlasnici distribucije, što je u Europi neuobičajeno, te zbog toga što EPH ima udjele u dva najveća distributera, Tisku i Distripressu.

Prije dvije je godine s mjesta ravnatelja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja otišla profesorica na Ekonomskom fakultetu Deša Mlikotin Tomić, a zamijenio ju je bivši sudac Ustavnog suda Hrvoje Momčinović. Otad je Agencija bila manje prisutna u javnosti, jedino je presudila u slučaju UniCreditovog preuzimanja Zagrebačke banke. Međutim, sad opet najavljuje razmatranje značajnih slučajeva. Agencija će ponovo, nakon što je Upravni sud svojedobno, u poznatom srazu TDR-a i BAT-a oko Tvornice duhana Zadar, usvojio tužbu TDR-a i poništio rješenje Agencije, razmotriti pitanje monopolnog položaja Tvornice duhana Rovinj. Riječ je o tome da su se i okolnosti promijenile ulaskom Hrvatske u WTO, kaže Mladen Cerovac, zamjenik ravnatelja Agencije i ocjenjuje da je slučaj TDR-a od velikog značaja za reguliranje tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, o čemu piše novi broj magazina “Banka”. Među značajnijim slučajevima na dnevnom redu Agencije je i prijava Unipharme protiv monopola Plive, te Elitea protiv Francka. U Agenciji najavljuju da će pod povećalo staviti i tržište novina zbog činjenice da su izdavači i vlasnici distribucije, što je u Europi neuobičajeno, te zbog toga što EPH ima udjele u dva najveća distributera, Tisku i Distripressu.

Vezane vijesti

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Građanska Akcija nastavila je svoju 'seriju' posjeta pod nazivom 'Na doručku kod...'. Tako su je jutros uputili u središte grada i 'doručkovali'… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika