Objavljeno u Nacionalu br. 338, 2002-05-08

Autor: Nacionalova redakcija

ZAGREBAČKA BANKA

Luković smatra da su poslodavci podređeni Vladi i sindikatima

Vlada je, kaže Luković, percipirana kao najvažniji agent razvoja, sindikati su veoma glasni u dijalogu s Vladom

Franjo LukovićFranjo Luković” Najprije ćemo se fokusirati na kupnju, postavljanje platforme za razvoj bankarskog poslovanja u Sloveniji i Srbiji”, objašnjava Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke strategiju u sljedećem razdoblju, u intervjuu naslovljenom “Idućih deset godina” u upravo izašlom broju časopisa Banka za svibanj. Naime, Luković je više od deset godina na čelu Zagrebačke banke, čijom će trećom ovogodišnjom skupštinom dioničara 7. svibnja, na kojoj će konzorcij UniCredito/Allianz formirati svoj nadzorni odbor, završiti jedan, a započeti novi ciklus u razvitku najveće hrvatske banke. Prvi čovjek Banke transakciju u kojoj se odvrtjelo 700 milijuna dolara ocjenjuje izuzetno uspješnom unatoč tome što domaća javnost njome nije bila oduševljena. Također, postignuta je cijena viša od očekivane i one koju su u medijima predviđali skeptici, a domaćim vlasnicima dionica Zagrebačke isplaćeno je više od dvije milijarde kuna, koje oni sad mogu iskoristiti za investicije.
Predsjednik Uprave Zagrebačke banke potanko objašnjava rast banke u posljednjih deset godina. Na primjer, 1993. godine bilanca je iznosila 13 milijardi kuna, lani 48 milijardi na razini Grupe, ukupni je broj transakcija 1997. godine iznosio 50 milijuna, u usporedbi sa 100 milijuna lani, 1995. godine je obavljeno 200.000 transakcija putem bankomata, a u 2001. godini 25 milijuna transakcija, čime se potkrepljuje stav da je banka u tom razdoblju snažno restrukturirana, unatoč činjenici da nije smanjivala broj zaposlenih. No, od 1992. godine iz banke je otišlo 2700 zaposlenih, a zaposleno je više od 2570 novih, niže prosječne dobi (sad 39 godina), no bolje obrazovanih. Sad je 30 posto s visokom stručnom spremom (1992. bilo ih je 15 posto). Luković se suprotstavlja i površnim tumačenjima da lanjski poslovni rezultati nisu spektakularni i objašnjava da je Zagrebačka banka zadržala prednost pred glavnim konkurentima, osobito kad se gledaju rezultati poslovanja u osnovnoj djelatnosti.
Kako je Franjo Luković predsjednik HUP-a i član Vijeća za konkurentnost, objašnjava da je ta vrsta njegovog angažmana usmjerena da se smanji zapostavljenost poslodavaca, “koji jedini mogu pokrenuti razvitak, kao i svugdje u svijetu”. Vlada je, kaže Luković, percipirana kao najvažniji agent razvoja, sindikati su veoma glasni u dijalogu s Vladom. “A poslodavci su u kutu. I vrlo često percipirani s negativnim predznakom, ili češće s negativnim nego s pozitivnim. Ta situacija sigurno nije dobra za poticanje bržeg razvoja”, kaže Luković. On se također zauzima za “postupno, ali odlučno dopuštanje ulagačima da ulažu u inozemne vrijednosne papire” te da se promjeni politika prema namjeri okrupnjavanja hrvatskih kompanija na domaćem tržištu: “Trenutačno se čini da u Hrvatskoj Vlada nije raspoložena dopustiti daljnje okrupnjavanje Zagrebačke banke akvizicijama. Pretpostavljam da će se eventualnim okrupnjavanjem naših najvećih konkurenata i to raspoloženje relativizirati. Jer hrvatsko je tržište malo i koliko ono postaje otvorenije, toliko ima manje smisla ograničavati domaće subjekte da rastu… Dakle, valjat će im omogućiti da u Hrvatskoj budu još snažniji da bi bili sposobni odigrati svoju regionalnu ulogu.”

Vezane vijesti

Presedan težak 4 milijuna kuna

Presedan težak 4 milijuna kuna

Čak je 11 godina bilo potrebno da hrvaski sud donese pravomoćnu presudu u slučaju Alana Ivaniševića protiv Zagrebačke banke. On je tužbu podigao jer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika