Objavljeno u Nacionalu br. 338, 2002-05-08

Autor: Nacionalova redakcija

Javne dražbe

Nitko ne želi imovinu poduzeća u stečaju procijenjenu na 54 milijuna eura

Tek iz trećeg pokušaja prodana je imovina nekadašnjeg splitskog građevinskog diva Pomgrada

Tek iz trećeg pokušaja prodana je imovina nekadašnjeg splitskog građevinskog diva Pomgrada. Novi vlasnik je zagrebačka tvrtka Montmontaža-Hidroinženjering, koja je za 2,250 milijuna eura kupila tvrtku te kamenolom Klis Kosa. Kupac se obvezao zadržati svih 240 radnika i dovršiti poslove u Zadru, Prekom, Visu i crnogorskoj luci Bar. Prodana je i Pomgradova poslovna zgrada, koju je za 1,2 milijuna eura kupilo Ministarstvo rada i socijalne skrbi, a riječka tvrtka Tekol Teri novi je vlasnik hotela za samce u Velebitskoj ulici u Splitu, koji je platila 350 tisuća eura, za koliko su zagrebačkom Fokusu prodani objekti u Stinicama. Pomgradov pogon u kanalu Vlaška u Pločama kupila je za 45 tisuća eura tvrtka Pločešped. Pomgrad, nekadašnji splitski i hrvatski građevinski div, koji je dobivao i uspješno dovršavao poslove u cijelom svijetu, u Šri Lanki, Egiptu, Libiji, SAD-u, Turskoj, Italiji, u stečaj je otišao početkom prošle godine.
Međutim, većina stečajeva i javnih dražbi ne prolazi tako uspješno: trenutačno je na bubnju imovina za koju se traži više od 50 milijuna eura. Adriavinil u stečaju je od prosinca prošle godine. Oglašena je prodaja njegovih nekretnina (zemljišta, tvornice, energane, kemijskog laboratorija) po početnoj cijeni od 15.000.000 eura. Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva (OLT) ni na trećem ročištu nije prodala nekretnine koje su se nudile po početnoj cijeni od 1.800.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Na Trgovački sud u Osijeku nije stigla ni jedna ozbiljna ponuda pa će se, prema zakonskoj obvezi, ponovno raspisati natječaj sredinom svibnja. Nekretnine (zgrade i zemljište) ponudit će se na prodaju za 1.620.000 eura, što je 10 posto manje od prethodne cijene.
Jadranska banka iz Šibenika objavila je natječaj za prodaju dijela bivšeg Poliplasta. Nekretnine (zemljište, upravna zgrada, hale za proizvodnju, radionice) i pokretnine (oprema, strojevi i uređaji) prodaju se kao jedna gospodarska i tehnološka cjelina po početnoj cijeni od 5.000.000 eura. Temeljem odluke Odbora vjerovnika peti je put raspisan natječaj za prodaju imovine vinkovačke Cibalae banke u stečaju. Prodaje se imovina u vrijednosti 5.864.564,80 kuna među kojom su poslovni prostori u Vinkovcima i Zagrebu, tvornička hala Zalužje u Vinkovcima, šuma na Malom Lošinju. Do sada je prodana imovina u vrijednosti od 850 tisuća kuna.
Nije uspjela ni prodaja broda “Hrvatska” malteške tvrtke “Malta Cross Shiping co. Ltd Valletta”, a koja je zapravo osnovana od propalog riječkog poduzeća Croatia Line u stečaju. Ovrhu “Hrvatske” zatražili su Privredna banka Zagreb i riječka Lučka uprava. Brod je na vezu u riječkoj luci, a po procjeni sudskog vještaka tržišna mu je vrijednost 1,084.136,38 dolara. Na drugom je ročištu određena najniža početna cijena od 650.000 dolara, za 50.000 manje od cijene u prvoj također neuspjeloj prodaji.
U riječkoj je luci osim “Hrvatske” i brod “Buzet”, također vlasništvo malteške tvrtke, za čiju prodaju još nije sazvana dražba a procijenjen je na 1,3 milijuna dolara. Croatia line unutar kompleksa Kukuljanovo pojedinačno prodaje pet industrijskih dvorišta s objektima po cijeni od 1.414.880,61 eura. Nedavno je glavna poslovna zgrada “Croatia Linea” prodana “Eurohercu”.
Trgovački sud u Splitu raspisao je natječaj za prvu prodaju imovine Tvika. Kao tehnološka cjelina prodaju se nekretnine u Kninu po cijeni od 50,500.000 kuna, nekretnine u Kistanjama u vrijednosti 10.200.000 kuna te strojevi za proizvodnju vijaka vrijedni 12.355.000 kuna. Uvjet je prodaje da potencijalni kupac zadrži 106 sadašnjih zaposlenika. Navodno je za kupnju pogona u Kninu zainteresiran sadašnji zakupac DIV iz Samobora, a za Kistanje zakupac CIOS iz Zagreba.
Tvornica stilskog namještaja Slavonijaradinost u stečaju peti put prodaje imovinu za 35 posto od procijenjene vrijednosti. Prodaju se objekti za 8.234.046,50 kuna, vanjsko uređenje za 820.514,52 kuna te zemljište po cijeni 499.723 kuna.
Deveti put na usmenom javnom nadmetanju pokušat će se prodati imovina stečajnog dužnika Plobesta iz Ploča. Procijenjena početna cijena imovine iznosila je 4 milijuna eura, ali je, do sada, smanjena za polovicu. Tako se za 2.114.320,94 eura nudi kompleks u Kominu sa proizvodnim objektima i strojevima, parcela u Baćinama po cijeni od 36.773,78 eura. Navodno ima zainteresiranih kupaca, a jedan od njih je, za sada anonimna, njemačka banka.
Za Tvornicu plinskih turbina u stečaju na Trgovački sud u Karlovcu nije stigla ni jedna ponuda. Prodano je tek nekoliko strojeva male vrijednosti. Odbor vjerovnika ponovno će se sastati. Za strojeve i nekretnine na prošlom se natječaju tražilo 19,7 milijuna kuna, a sad se očekuje pad cijene za oko deset posto. Objavljen je i javni natječaj za prodaju imovine predionice i tvornice konca Dalmatinka u stečaju. Početna cijena nije istaknuta, a prikupljanjem ponuda prodaje se cjelina tvorničkog kruga i
objekti. Od kupca se očekuje da predloži program rada, nastavi proizvodnju prediva i konca, uloži u tehnologiju 1,5 milijuna eura te zaposli 420 radnika, s tim da ne smije smanjiti broj zaposlenih tijekom idućih pet godina. Torpedo u stečaju iz Rijeke šesti je put raspisao natječaj za prodaju dijela imovine. Pojedinačno se prodaju nekretnine i strojevi početne vrijednosti 6.177.000 eura. Napokon, prodaje se imovina i zagrebačke Tvornice dječje obuće u stečaju. Prvi put prodaje se tvornica, upravna zgrada i dvorište u Jakovlju, a utvrđena vrijednost nekretnine je 1.780.254,04 eura (inventar i strojevi u prostoru nisu uključeni u cijenu nekretnine). Na nekretnini postoje razlučna prava, i to hipoteka u korist Zagrebačke banke i fiducijarno osiguranje u korist Hrvatskog fonda za privatizaciju. Tvornica dječje obuće u stečaju prodala je kupcu iz Zagreba centralu u Savskoj 32, čija je procijenjena vrijednost bila 12.700.000,00 kuna. Ukratko, kad se zbroji sve što se prodaje na ovom popisu dobije se vrijednost od oko 54 milijuna eura.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika