Objavljeno u Nacionalu br. 344, 2002-06-19

Autor: Nacionalova redakcija

MAĐARSKA

MOL-ove namjere u kupnji Ine

......

MOL, mađarska naftna kompanija koja se natječe za kupnju četvrtine Ine, odlučila se predstaviti hrvatskoj javnosti putem priopćenja. Stvaranje strateškog partnerstva s Inom MOL shvaća kao prirodnu nadgradnju svoje dugoročne strategije stvaranja jake, integrirane naftne kompanije u Srednjoj Europi s mogućnosti regionalnog rasta, što – može se pretpostvaiti – podrazumijeva i eventualnu kupnju drugih naftnih kompanija, možda u Srbiji, Sloveniji… MOL ističe da jedini u regiji imaju značajno iskustvo međudržavnog povezivanja.
MOL Grupa je vodeća integrirana naftna, plinska i petrokemijska kompanija u Srednjoj Europi, kao i najveća mađarska grupa kompanija prema neto prometu. Zajedno sa svojim strateškim partnerom, slovačkim Slovnaftom, MOL ima najveći obim eksploatacije nafte i plina u regiji, s godišnjim kapacitetom prerade od 13,8 milijuna tona, te ima najveći regionalni maloprodajni lanac s više od 800 benzinskih crpki.
MOL izuzetno dobro poznaje regiju, posjeduje uspješna domaća i međunarodna iskustva u privatizaciji, temeljito poznaje i razumije izazove pred kojima se INA nalazi te vjeruje u snažnu kompatibilnost Ine i MOL-a u stvaranju vodeće kompanije u regiji bazirane na partnerstvu, završava priopćenje.
Valja podsjetiti da je MOL već bio započeo proces spajanja s Inom u vrijeme Davora Šterna, dajući Ini u to doba velike koncesije, a u hrvatskoj javnosti tvrdi se da iza MOL-a stoji ruski kapital iz Yukosa, što bi trebala biti mana, no isto se tvrdi i za OMV. Kako Slovenci nastupaju s Izraelcima, postavlja se pitanje koga bi Hrvati htjeli, ili bi najradije da izolirana hrvatska naftna industrija i nadalje lagano tone.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika