Objavljeno u Nacionalu br. 345, 2002-06-26

Autor: Nacionalova redakcija

Istraživanje WSJ i GfK-a

Europski menadžeri su preplaćeni i egoistični

Europski top menedžeri su preplaćeni, često nepošteni i egoistični, rezultat je istraživanja građana 14 zemalja zapadne i srednje Europe koje su proveli The Wall Street Journal i GfK

Europski top menedžeri su preplaćeni, često nepošteni i egoistični, rezultat je istraživanja građana 14 zemalja zapadne i srednje Europe koje su proveli The Wall Street Journal i GfK. Da su top menedžeri previše plaćeni misli 70 posto ispitanika, a u tom mišljenju prevladavaju Britanci, Šveđani te građani srednje Europe. Nasuprot njima, jedino većina Danaca misli da vrhunski menadžeri primaju odgovarajuće plaće. Dvije trećine građana zapadne Europe smatraju da bi se detalji o plaćama i bonusima trebali javno objavljivati, a više od polovice ispitanika misli da bi država trebala kontrolirati ili ograničiti njihove plaće. Izuzetak su Danci, Nijemci i Nizozemci koji su protiv takvog državnog upletanja. No, svi se slažu da su top menedžerima na prvom mjestu vlastiti interesi, a tek onda interesi dioničara, kao i da bi u prosperitetu kompanije trebale rasti plaće svim zaposlenicima, a ne samo bonusi menadžerima.
U kriznim vremenima samo bi 20 posto europskih građana dalo direktorima slobodne ruke da otpuštaju radnike, dok više od polovice Nijemaca, kod kojih je utjecaj sindikata najjači, smatra da do otpuštanja radnika može doći samo uz sporazum.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika