Objavljeno u Nacionalu br. 346, 2002-07-03

Autor: Nacionalova redakcija

VLADA

DAB neće nadzirati banke

.......

Hrvatska narodna banka nema ništa protiv toga da prepusti nadzor nad financijskim sektorom drugoj instituciji, ali to nikako ne može biti DAB, kako je predloženo u amandmanima na Zakon u bankama, saznao je magazin Banka iz izvora bliskih HNB-u. Namjera predlagača amandmana bila je da se u Hrvatskoj uspostavi paralelni sustav nadzora u kojem bi uz HNB nadzornik bio i DAB, što bi značilo i da se u nekim elementima DAB nadredi HNB-u. HNB je međutim lobiranjem u Vladi uspio da taj prijedlog ne prođe, da Vlada taj amandman odbije i u tom se pitanju ne očekuju kompromisi. Kao što je poznato, Marinko Filipović, direktor DAB-a, zahtjev da i njegova institucija sudjeluje u kontroli banaka objašnjava činjenicom da bez toga oni ne mogu na adekvatan način ispunjavati svoju osnovnu funkciju – osiguranje štednje, odnosno uvesti diferencirane premije za štednju, to jest više premije za manje sigurne banke.
Ako do usvajanja nekog amandmana o nadzoru i dođe, to bi moglo ići u smjeru da se u budućnosti prijeđe na konsolidirani nadzor cijeloga financijskog sektora, a ne samo banaka, i to na način kako je to uređeno u EU. Radilo bi se, dakle, o mogućnosti stvaranja potpuno nove institucije koja bi bila neovisna, što je veoma bitno i koja bi ujedinjavala funkcije Hagene, Komisije za vrijednosne papire, koja nadzire tržište kapitala, i nadzor banaka.
DAB je vladina agencija zavisna od Sabora, financira se iz proračuna, dok institucija koja nadzire financijski sustav jedne zemlje mora biti izvan njezinih struktura izvršne vlasti jer onaj koji provodi nadzor ima veliku potencijalnu moć, a staviti je u službu pojedinih političkih i stranačkih interesa ne samo da je opasno za Hrvatsku, već i u suprotnosti s praksom EU, mišljenje je HNB-a.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika