Objavljeno u Nacionalu br. 347, 2002-07-10

Autor: Nacionalova redakcija

POSLOVNI TRANSFERI

Počeo 'prijelazni rok' među managerima

Još neki hrvatski manageri na novim pozicijama

Željko PerićŽeljko PerićPrijelaz Željka Perića, člana Uprave Plive, zaduženog za financije, u Luru Luke Rajića, koji neki hrvatski manageri nazivaju poslovnim događajem godine, povukao je za sobom niz kadrovskih premiještanja u domaćim kompanijama, i to na najvišoj razini.
U Upravi Lure, iz koje je otišao bivši “Plivaš” Branimir Vukina, već je Ivan Kliček, bivši financijski direktor iz Ine. Od ovog je tjedna u Luri i Hrvojka Perić, koja je kao članica Uprave Agrokora Ivice Todorića bila zadužena za pravna i kadrovska pitanja.
Njezine poslove u Upravi Agrokora odnedavno pokriva Davorin Mlakar, bivši ministar uprave. Hrvojka Perić je došla u Agrokor prije nepune godinu dana iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Prije toga je u Plivi bila tajnica društva. Na tom je mjestu obavljala organizacijske poslove s investitorima i akviziterima. Upravo je te aktivnosti – izlistavanje na burzi i kupovanje novih kompanija, najavio i Luka Rajić. Hrvojku Perić, dakle, dobro poznaje i Željko Perić, novi predsjednik Uprave Lure, no nisu rodbinski povezani kako bi se po prezimenima dalo zaključiti.
Ali, ni Todorić ne sjedi prekriženih ruku. Njegov Konzum, tvrtka s kojom uz najveće ambicije ima i najviše problema, dobit će novog “prvog čovjeka”. Umjesto Ante Paića Majdića novi predsjednik Uprave Konzuma bit će Drago Munjiza. Riječ je o stručnjaku mlađe srednje generacije, koji je gotovo sav svoj dosadašnji radni vijek proveo u Atlantic Tradeu, gdje je kao potpredsjednik bio jedan od najbližih suradnika Emila Tedeschija u izrastanju te trgovinske tvrtke (osobito nakon kupnje Cedevite) u jedan od najznačajnijih poslovnih sustava u Hrvatskoj.
U samoj Plivi, nakon Perićeva odlaska, mjesto direktora korporativnih financija preuzima Mirjana Mesec, dosadašnja direktorica Kontrolinga Pliva grupe. Pitanje je, međutim, hoće li se kadrovski pomaci na tome zaustaviti. Neki se zalažu da na Perićevo mjesto u Upravi dođe stranac, budući da je Pliva debelo internacionalizirana. No, možda upravo zbog toga bude i drugih, čak ozbiljnijih pomaka.
Ujedinjavanje banaka u vlasništvu Charlemagne fonda (Sisačke, Dalmatinske, Istarske) u Novu banku, čijoj Upravi predsjeda Davorka Jakir, izazvalo je odlazak dosadašnjeg direktora Istarske banke Miljenka Vidulina u Zagrebačku banku. Kako je Goran Radman preuzeo odgovornost za regionalno poslovanje Microsofta, tako je Davor Majetić postao izvršni direktor Microsofta Hrvatska.
Napokon, novi prdsjednik Uprave VIPneta je Josef Vinatzer umjesto Tatjane Holjevac koja prelazi u Nadzorni odbor.

Tvornica strojeva Dalit iz Daruvara postala je 70-postotni vlasnik srpskog proizvođača pločica IMG Udarnik. Ugovor su potpisali direktor Dalita Vladimir Wagner i direktorica Udarnika Vera Galečić. Dalit je uložio milijun eura za poboljšanje tehnologije u Udarniku, koji proizvodi 3.6 milijuna pločica godišnje. Dalit ima 400 zaposlenih, a ugovorom se obvezao da neće otpustiti ni jednog od 100 zaposlenika Udarnika. Dalit je tako postao prva hrvatska tvrtka koja je uspješno sudjelovala u privatizaciji u Srbiji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika