Objavljeno u Nacionalu br. 347, 2002-07-10

Autor: Nacionalova redakcija

AVIOINDUSTRIJA

Airbus potukao Boeinga na tržištu

...

Prodaja u Boeingu pala 21 posto; otkazi za 30.000 zaposlenika.
U natjecanju za tržište između dvaju najvećih svjetskih proizvođača velikih zrakoplova, Airubus izbleda pobjeđuje Boeinga.
U Boeingu Co., najvećem proizvođaču zrakoplova na svijetu, kažu da je u drugom kvartalu prodaja mlažnjaka pala za čak 21 posto, jer je slaba potražnja za zračnim putovanjima prisilila kompaniju da smanji proizvodnju. U izvješću naglašavaju kako je u drugom kvartalu ove godine prodano 112 zrakoplova, a u istom razdoblju prošle godine prodalo ih se 141. Boeing daje 30.000 otkaza, što je čak trećina zaposlenih u poslu vezanom uz mlažnjake, te prepolovljuje proizvodnju. U ovoj kompaniji iz Chicaga kažu da će ove godine prodati 380 mlažnjaka, a u sljedećoj između 275 i 300, dok je 2001. taj broj iznosio 527. Ove godine su do kraja lipnja prodana 222 zrakoplova.
Europski pak proizvođač zrakoplova Airbus SAS pobijedio je na natječaju koji je objavio Air New Zeland Ltd., za 15 zrakoplova vrijednih 750 milijuna dolara. Novozelandski nacionalni zračni prijevoznik dao je i mogućnost nabavke dodatnih 20 zrakoplova tipa A320 koji bi zamijenili zrakoplove tipa 737-300 koji čine okosnicu sadašnje zračne flote. Isporuka prvih zrakoplova trebala bi početi nakon listopada 2003. kada istječe najam Boeingovih zrakoplova tipa 737-300. Izbor Airbusa neugodno je iznenadio predstavnike Boeinga koji su se također pojavili na natječaju, a očekivali su nastavak daljnje poslovne suradnje sa zračnim prijevoznikom Air New Zeland Ltd. Zbog usporavanja gospodarstva, koje utječe i na narudžbe zračnih prijevoza, Airbus i Boeing nastoje kupiti proizvođače manjih zrakoplova kojima bi upotpunili svoju ponudu na svjetskom tržištu i povećali svoju profitabilnost.

Vezane vijesti

Airbusi se prodaju "kao vruće pecivo"

Airbusi se prodaju "kao vruće pecivo"

Već i prije početka manifestacije se američki Boeing pohvalio čitavim nizom novih narudžbi. Doduše, njegov model 787 - Dreamliner, nakon velikih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika