Objavljeno u Nacionalu br. 348, 2002-07-17

Autor: Nacionalova redakcija

Hrvatska

Domaći bruto proizvod po glavi stanovnika narastao 1000 dolara

Ovogodišnji domaći bruto proizvod mogao bi biti oko 175 milijardi kuna, a lanjski je bio oko 168 milijardi kuna. Prema najnovijim statističkim podacima, Hrvati su se naglo obogatili. Posljednjih se godina najčešće isticalo da je domaći bruto proizvod po glavi stanovnika oko 4,5 tisuća dolara. U dolarima, oko 20 milijardi, domaći bruto proizvod je znao i padati, premda je prosječna godišnja stopa gospodarskog rasta oko 4,2 posto od 1994. i jedna je od najviših u tranzicijskim zemljama.
Međutim, odnedavno je dolar prema kuni naglo oslabio, a ni državljana Hrvatske više nema 4,7 nego 4,3 milijuna. Podijelimo li spomenutih 175 milijardi kuna sa 7,4, što je trenutačni tečaj dolara prema kuni (dok je lanjski bio oko 8,5 kuna za dolar), proizlazi da je domaći bruto proizvod naglo narastao na 23,6 milijardi dolara (sa dvadesetak milijardi). Ako pak tih 23,6 milijardi dolara podijelimo sa 4,3 milijuna stanovnika, domaći bruto proizvod po glavi stanovnika narastao je za tisuću dolara, na 5,5 tisuća dolara po glavi stanovnika.
Naravno, porast domaćeg bruto proizvoda zbog tečajnih razloga nije stvaran. Na primjer, s kunama u kojima zarađuju, Hrvati mogu na području gdje su cijene izražene u dolarima kupiti više robe ove nego prošle godine zahvaljujući tomu što imaju 1000 dolara više, ali ne i tamo gdje su cijene izražene u eurima ili kunama.
Utoliko ekonomisti računaju domaći bruto proizvod prema takozvanom paritetu kupovne moći. No i tu ima drastično različitih procjena hrvatskog domaćeg bruto proizvoda, od 5,5 tisuća dolara po glavi, do 7000 dolara po glavi. Na primjer, po nekim mjerama pariteta kupovne moći Mađari, Česi i Poljaci bogatiji su od Hrvata, iako je očito da žive siromašnije. I jesu li Slovenci bogatiji više od dva puta?

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika