Objavljeno u Nacionalu br. 348, 2002-07-17

Autor: Nacionalova redakcija

FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNALSTVA

Veliki poslovi najuspješnijeg hrvatskog fakulteta

Fakultet elektrotehnike i računalstva, koji pola od svojih više od 10 milijuna eura godišnjih prihoda ostvaruje samostalno, na tržištu, neovisno o državi, od američke je tvrtke Cadence Design System na trogodišnju uporabu dobio programsku opremu za projektiranje složenih elektroničkih sustava. Sporazumom se FER-u omogućava instaliranje programskog paketa za 20 radnih mjesta, a na svečanosti potpisivanja objašnjeno je da je uobičajena komercijalna cijena tih programa za jedno inženjersko radno mjesto 800.000 USD. “Riječ je o novoj tehnologiji za projektiranju računala, koja omogućuje da se cijeli projekt složi i testira softverski, bez dugotrajnog provjeravanja pojedinih komponenata”, objasnio je dekan FER-a dr. Slavko Krajcar. Pri dosadašnjem sklapanju kompjutora sve najvažnije komponente nalaze se u čipovima koji se slažu na matičnu ploču – jedan čip služi za kontrolu diska, jedan za memoriju, jedan za ekran i tako dalje. Komponente su se morale najprije sastaviti i testirati svaka pojedinačno, da bi se tek potom spojile u cjelinu. No današnja poluvodička tehnologija omogućava da se cijeli elektronički sustavi sastavljeni od procesora, spremnika, ulazno-izlaznih jedinica i ostalih komponenata, umjesto velike matične ploče, smjeste na jedan čip. Programski paket CDS-a – koji je FER jedini u Europi dobio u cijelosti – služi kako bi se na kompjutoru projektirao čitav jedan virtualni čip i da se onda na tom čipu obavljaju razna testiranja.
“Programski alat koji smo dobili čak omogućava da na tako projektiranom čipu testiramo i softver”, kaže dr. Krajcar. Jednom kad se čip složi, podaci se nose u tvornicu i – kreće proizvodnja. Cijena koja bi se mogla na tržištu postići za takav završen projekt – gotovi, projektirani čip – doseže 500.000 dolara.
FER je i s “Agrokorom” Ivice Todorića sklopio novi ugovor o suradnji na području elektroničkog poslovanja. Zajednički tim stručnjaka iz Sektora za informatiku Agrokora i Zavoda za telekomunikacije FER-a radit će na pilot-projektu okruženja za elektroničko poslovanje zasnovanog na ebXML tehnologiji koje treba omogućiti izravno povezivanje poslovnih partnera Internetom. Dekan fakulteta Slavko Krajcar rekao je da suradnja uključuje proširenje laboratorija za tehnologije elektroničkog poslovanja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika