Objavljeno u Nacionalu br. 350, 2002-07-30

Autor: Nacionalova redakcija

KAMATNE STOPE

Kraj razdoblja jeftinog novca

Čini se da je zaustavljeno smanjivanje kamatnih stopa u kojima je gospodarstvo uživalo posljednjih čak pet godina, a osobito značajno od 2000. Naime, trend kretanja kamatnih stopa dobro se može slijediti na prodaji kratkoročnih državnih vrijednosnih papira, trezorskih i blagajničkih zapisa, gdje banke najviše plasiraju svoje viškove likvidnosti.
Na posljednjim aukcijama blagajničkih zapisa Hrvatske narodne banke i trezorskih zapisa Ministarstva zabilježen je porast kamatnih stopa. Tržište kao jedini relevantni uzrok rasta vidi u odluci ulagača / kupaca da je došlo vrijeme da se kamatne stope povećaju, jer su pale na prenisku razinu, na kojoj se bankama ne isplati davati novac.
Ostvarena kamatna stopa na posljednjoj je aukciji trezorskih zapisa na šestomjesečni plasman preskočila ponovno tri posto, povećavši se 15 baznih bodova, i sada iznosi 3,1 posto. Putem trezorskih zapisa je Ministarstvo financija dobivalo jeftine kratkoročne pozajmice, jeftinije od bilo kojeg kredita. Prosječno se tjedno u prvoj polovici 2001. zaduživalo 360 milijuna kuna, a u srpnju ove godine zaduživanje je palo ispod 224 milijuna kuna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika