Objavljeno u Nacionalu br. 351, 2002-08-05

Autor: Nacionalova redakcija

OPEC

Rusi ruše cijenu nafte

...

U srpnja proizvodnja nafte zemalja OPEC-a rasla je najbržim tempom u više od dvije posljednje godine. Deset članica OPEC-a s kvotama proizvodnje, sve osim Iraka, pumpale su tijekom srpnja 23,6 milijuna barela na dan, što je za 1,9 milijuna barela na dan više od njihovog kolektivnog ciljanog iznosa proizvodnje. Nakon objavljivanja podataka o povećanoj proizvodnji nafte zemalja OPEC-a, cijena sirove nafte pala je za 4.6 posto , što je najveći tjedni pad u posljednja dva mjeseca. Rusija, drugi najveći svjetski proizvođač nafte, planira povećati izvoz nafte u SAD kako bi otela OPEC-u udio na američkom tržištu, zbog čega se ruski ministar energetike Igor Jusufov i njegov američki kolega Spencer Abraham posljednih dana češće susreću. U srpnju je, po prvi put, drugi ruski proizvođač nafte Yukos prodao naftu američkom Exxon Mobil Corp., dok je vodeća ruska naftna kompanija Lukoil isporučila naftu Singapuru. Ruske kompanije traže izvaneuropska tržišta na kojima će konkurirati OPEC-u nakon što je Rusija u prvoj polovici godine digla svoju proizvodnju za 8,4 posto na 7,3 milijuna barela dnevno.
Pad cijene nafte pogodio je, međutim, vodeće zapadne kompanije. Već spomenuti Exxon Mobil Corp. objavio je da je u drugom kvartalu zabilježio pad zarade za 41 posto, što je više nego što analitičari očekivali. Dionice Exxon-a pale su za 8,8 posto, što je njihov najveći pad u posljednjih 15 godina. Exxon-ova neto dobit pala je na 2,64 milijarde dolara, dok je godinu dana ranije ona iznosila 4,46 milijardi dolara. Treća najveća naftna kompanija na svijetu Royal Dutch/Shell u drugom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 2,21 milijarde dolara, što je smanjenje za 39 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je ostvarena dobit iznosila 3,61 milijardu dolara. Nakon objave poslovnih rezultata kompanije vrijednost dionica Shella na londonskoj burzi pala je za 5,1 posto. Shell je već najavio otpuštanje 1.750 radnika zbog okolnosti u kojima se našla kompanija, a koje je predsjednik Philip Watts nazvao “najgorim u povijesti za poslove prerade nafte”.
British Petroleum Plc, najveća europska kompanija po tržišnoj vrijednosti, također je u drugom kvaratalu imao 26 posto manju dobit (2,04 milijardi dolara) nego u istom razdoblju lani, ostvario je u drugom kvartalu dobit od 2,04 milijardi dolara.
Četvrta najveća europska naftna kompanija Eni SpA objavila je da je u prvoj polovici godine ostvarila pad profita od 36 posto. Neto dobit pala je na 2,26 milijardi eura u usporedbi sa 3,54 milijarde eura koliko je bilo ostvareno u prvoj polovici prošle godine. Prihodi iz prodaje su u prvoj polovici godine pali za 8,1 posto na 23,9 milijardi eura.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika