Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Nacionalova redakcija

TRŽIŠTE DEVIZA

HNB ne dopušta jačanje kune

...

Hrvatska narodna banka odlučila je ove godine zadržati tečaj kune na razinama općenito prihvaćenim kao povoljnije za sve one koji zarađuju devize. To znači da nastoji spriječiti jačanje kune. U to je ime prošlog tjedna višestruko intervenirala na novčanom tržištu, ponajprije deviznom. Tako je prvi put nakon lipnja Hrvatska narodna banka intervenirala na deviznom tržištu otkupivši od banaka 47,2 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,352 kune za euro. Krajem lipnja je od banaka otkupljeno 25,1 milijun eura po tečaju 7,3248 kune za euro.

Mladen Miler, direktor Direkcije trgovanja rizničnim proizvodima Zagrebačke banke, izjavio je da je ova aukcija zbog priljeva turističkih deviza na neki način i očekivana. U Zagrebačkoj banci očekuju da će ovom intervencijom aprecijacija kune na neki način biti zaustavljena te da se dalje može očekivati tečaj u rasponu od 7,35 do 7,4 kune po euru. Isto tako, Miler je spomenuo da su oscilacije tečaja prošle godine bile puno jače te su zbog toga i intervencije centralne banke bile u puno većim iznosima kako bi se tečaj držao pod kontrolom. Dodao je da bi se u sljedećih mjesec dana čak mogla polagano pojaviti i potražnja za eurom, što bi dodatno stabiliziralo tečaj.

Kako se u optjecaju pojavio stanoviti višak kuna, aukcijom blagajničkih zapisa centralna banka je sterilizirala 210 milijuna kuna. Zanimljivo je, međutim, da Ministarstvo financija zbog palih prinosa na kratkoročne državne vrijednosne papire ne uspijeva prodati svoje trezorske zapise, sudeći prema posljednjoj aukciji.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika