Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Nacionalova redakcija

AVIOPRIJEVOZNICI

US Airways u stečaju

...

US Airways postala je prva velika američka avio-kompanija koja je zbog prošlogodišnjeg terorističkog napada na SAD podnijela zahtjev za stečaj s restrukturiranjem. Prvih dana nakon što je kompanija objavila da traži zaštitu pod poznatim Člankom 11 američkog stečajnog zakona, koji omogućava kompanijama normalno poslovanje dok reorganiziraju poslovanje, nije bilo otkazivanja letova, ali se očekuje da tijekom sljedećih nekoliko mjeseci US Airways, trenutno sedma najveća američka avio-kompanija, smanji broj neprofitabilnih letova kako bi restrukturiranje uspješno završio do kraja prvog tromjesečja sljedeće godine. Pri pokretanju stečaja US Airways je objavio da je vrijednost njegove imovine 7,81 milijardu dolara, dok su mu obaveze u visini 7,83 milijarde. David Siegel, koji je doveden u kompaniju kako bi pokušao preokrenuti 1,5 milijardi dolara gubitka ostvarenog u proteklih godinu dana, izjavio je kako će kompanija i dalje normalno poslovati do završetka restrukturiranja.

US Airways je na dobrom putu u reorganizaciju jer je već dogovorio promjene u ugovorima sa sindikatima zaposlenih i osigurao 500 milijuna dolara kredita od financijskih institucija koje uključuju CSFB, Bank of America i Texas Pacific Group (TPG). TPG bi nakon što US Airways izađe iz stečaja trebao investirati novih 200 milijuna dolara u nove dionice avio-kompanije čime bi postao jedan od najvećih dioničara. Ova je grupa poznata kao kompanija koja je prije desetak godina vodila proces restrukturiranja avio-kompanija Continental Airlines i America West Airlines.

Analitičari predviđaju da će sljedeća kompanija koja bi mogla podnijeti zahtjev o stečaju s restrukturiranjem biti United Airlines, koji također prolazi kroz velike probleme u poslovanju.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika